Fick friplats – då vann svensken finalen

Uppdaterad
Publicerad

Timmy Hansen, som fick en friplats i finalen efter diskning, överraskade alla och tog hem Supercar-klassen i Kanada. Den annars suveräne Andreas Bakkerud lyckades därmed inte ta tredje raka i VM-serien.

Men norrmannen Bakkerud skulle först visa på imponerande körning i finalen – och ledde den också komfortabelt med två varv kvar.

Men Timmy Hansen, som nådde finalen tack vare att Timur Timerzyanov blivit diskad, jagade hack i häl – och passerade norrmannen med två varv kvar.

Det höll hela vägen för svensken, som jublande kunde konstatera seger i Kanada. Efter en krånglande motor och svag semifinal, han slutade ”bara fyra” i sitt semifinalheat, var det få som trodde att Timmy Hansen skulle ta hem finalen.

– Vi jobbade så hårt. Att vinna det här är otroligt, sa lillebror och stallkamraten Kevin Hansen efter segern.

Ledaren i VM-serien Mattias Ekström hade en mindre lyckad kväll och slutade sist i hans semifinalheat, och tog sig därmed inte ens till final.

Eriksson tappade segern efter krasch

I lites-finalen tog finländaren Micki Weckström, som var snabbast i kvalet, täten direkt. Sämre start blev det för Oliver Eriksson. Men Weckström visade inte samma klass i finalen, och halkade ner – samtidigt som Eriksson visade på imponerande körning och hade häng på segern.

Men med två varv kvar, precis efter att Eriksson tog över ledningen, slog han in i sidan av banan – och tappade segern till Mitchell Dejong. Eriksson slutade istället trea.

– Han hade tagit hem det där om det inte hade hänt, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.