Daniel Ricciardo med ett udda firande. Foto: TT

Firade skrällen med skumpa i skon

Uppdaterad
Publicerad

Allt var upplagt för att Ferraris Sebastian Vettel skulle ta sin tredje raka F1-seger i Shanghai – men det slutade i stället med en överraskande seger för Red Bulls australier Daniel Ricciardo. Där bakom placerade sig finska duon Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen. Marcus Ericsson rullade in som 16:e bil.

Vettel startade i pole position med stallkamraten Kimi Räikkönen vid sin sida och med Ferraris Valtteri Bottas och Lewis Hamilton bakom sig. Och den första halvan av loppet gick helt enligt plan för Vettel. Han tog ledningen i starten med Bottas och Verstappen närmast bakom sig.

Misslyckad taktik

På varv 16 låg Bottas knappt fyra sekunder efter ledande Vettel och inget såg ut att kunna rubba ledaren. Tills det blev dags för första däcksbytet. Valtteri Bottas kom ut på fräscht gummi och ökade tempot. Kimi Räikkönen avvaktade med depåstopp för att hjälpa Vettel att hantera Bottas när han kom ut efter sitt stopp, men taktiken misslyckades. På det 27:e varvet lyckades Bottas pressa sig förbi Räikkönen och jagande Vettel fick vackert ta rygg på Mercedesbilen.

”Jag körde på honom”

Samtidigt påbörjade Red Bulls Daniel Ricciardo sitt avancemang i fältet. Med 15 varv kvar var han uppe på en tredje plats. Han svepte lätt förbi Vettel på andraplatsen och tog upp jakten på ledande Bottas, som också fick vika sig för Ricciardo som sedan tog kontrollen i täten medan Bottas fick ägna de sista varven åt att försvara sin andraplats mot en ursinnigt jagande Kimi Räikkönen, som slutade som trea.

– Detta var väldigt otippat, för 24 timmar sedan så trodde jag aldrig detta. Då fick vi byta motorn och jag trodde att jag skulle starta längst bak, säger Ricciardo

Vettel låg trea när han blev påkörd av fyran Max Verstappen på varv 43. Båda bilarna snurrade och tappade fart. Därefter hade tysken problem med vårt slitna däck och körde till sist in på åttonde plats.

– Jag körde på honom och bad om ursäkt, men tyvärr kan jag inte få det ogjort nu, säger Verstappen.

Ericsson: ”Inte vår bästa söndag”

Svenske Marcus Ericsson, som förra helgen i Bahrain tog sina första VM-poäng på nästan tre år, fick finna sig i att fortsätta kämpa i bottenterritoriet i Shanghai. Efter att ha pendlat mellan sista och femtonde plats under loppet, med en hel del riktigt snabba varv noterade, slutade Ericsson på 16:e plats. Stallkamraten Charles Leclerc korsade linjen som 19:e bil.

– Det var inte vår bästa söndag, mitt race hade två skepnader. Vi hade inte riktigt farten på första halvan men betydligt bättre under andra, konstaterar Ericsson i Viasats sändning.

Resultat

1) Daniel Ricciardo, Red Bull

2) Valtteri Bottas, Mercedes

3) Kimi Räikkönen, Ferrari

4) Lewis Hamilton, Mercedes

5) Max Verstappen, Red Bull

6) Nico Hülkenberg, Renault

7) Fernando Alonso, McLaren

8) Sebastian Vettel, Ferrari

9) Carlos Sainz, Renault

10) Kevin Magnussen, Haas

11) Esteban Ocon, Force India

12) Sergio Perez, Force India

13) Stoffel Vandoorne, McLaren

Fernando Alonso, McLaren

14) Lance Stroll, Williams

15) Sergei Sirotkin, Williams

16) Marcus Ericsson, Sauber

17) Romain Grosjean, Haas

18) Pierre Gasly, Toro Rosso

19) Charles Leclerc, Sauber

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.