Gollob går livets tuffaste match

g
Foto: BildbyrånPolske speedwaylegendaren Tomasz Gollob går sin tuffaste match i livet just nu.

Legendaren och ex-världsmästaren i speedway Tomasz Gollob uttalar sig för första gången efter den svåra ryggskadan som förpassat honom till rullstol. Gollob säger till polska sajten Express Bydgoski att han upplever sin värsta tid i livet just nu.

Det var i maj som Tomasz Gollob kraschade under en motocrosstävling i Polen och fördes till sjukhus med allvarliga skador på rygg och lunga. Gollob har vistats på sjukhus i sju månader - och försöker nu komma tillbaka till ett normalt liv, där han fortfarande har drömmen om att kunna tävla igen. Några veckor efter skadan, återfick han viss känsel i benen, men det kommer ta tid att läka.

– Om jag hade haft influensa så skulle det varit bra men i mitt fall är det annorlunda eftersom jag har en del ont. Alla mina problem hittills är ingenting i jämförelse med det jag upplever just nu, säger han i en intervju med Express Bydgoski.

Tomasz Gollob brottas med svåra smärtor efter skadorna. Gollob har haft flera skador under sin karriär, men det går inte att jämföra med det han går igenom nu. Förutom flertalet svåra skador på speedwaybanan, har han även varit med i en allvarlig flygolycka och en bilolycka.

– Den tidigare smärtan var ytlig. Av de cirka 30 stycken riktigt svåra stunder jag har haft under min karriär, kan jag lägga skulden på mig själv kanske tre-fyra gånger totalt. Det mesta är bortom ens egen kontroll, säger Gollob till Express Bydgoski.

Skulle kört Dakar

Gollob hade före skadan bestämt att delta i årets upplaga av Dakarrallyt. Skadan gör att den drömmen gått i kras. Men han hoppas att någon gång kunna återvända till tävlingsbanorna.

– De flesta omkring mig, hjälpte mig avsevärt i min karriär genom att säga att jag hade tid och inte skulle stressa. Att jag får tävla så länge jag vill och så länge det känns bra. Nu är jag tvungen att ta min tid och får använda den till att resa mig efter fallet, säger Gollob.

Gollobs polske förarkollega, Krzysztof Ciegelski, som även han fick avsluta sin karriär på grund av en svår skada i ryggen, har sagt att om någon skulle klara att komma tillbaka från en sådan skada och köra Dakar så är det Gollob.

– Ja, om det nu är fallet så jag tar jag med honom dit (skratt). Jag menar också att tro kan flytta berg och att erkänna sig besegrad är det enklaste man kan göra. Jag är beredd att testa flera medicinska alternativ för att vinna igen och bevisa att det går. Dakar var planerat som ett äventyr då jag skulle övervinna öknen och klara mig under nya förhållanden. Om jag får gåvan i form av hälsa så kommer jag inte att tveka, säger Tomasz Gollob, Tomem med de polska speedwayfansen.

Fakta Tomasz Gollob

Född: 1971.
Största merit: Individuell världsmästare 2010.
Svenska klubbar i karriären: Valsarna, Västervik, Hammarby.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.