Håkan ”Carla” Carlqvist. Foto: Bildbyrån

Håkan ”Carla” Carlqvist hedras med tyst minut

Uppdaterad
Publicerad

Håkan ”Carla” Carlqvist avled förra veckan, 63 år gammal.

Nu meddelar Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo) att motorcrossprofilen kommer att hedras med en tyst minut i samband med SM-tävlingarna i Varberg på söndag.

– Vi kommer uppmana alla klubbar i Sverige att stämma in. Det är vår skyldighet att hedra honom, säger Tommy Allansson på Svemo till Aftonbladet.

– Vi kommer att spela nationalsången som vanligt under invigningen, och sedan håller vi den tysta minuten. Håkan har ju varit här och tävlat, så det blir extra speciellt, fortsätter han.

Carlqvist blev världsmästare vid två tillfällen, 1979 och 1983, och tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Han var en jättestor förebild för motorintresserade ungdomar. Jag har också sett Håkan ”Carla” Carlqvist köra motocross flera gånger och det var helt magiskt, sade statsminister Stefan Löfven (S) kort efter Carlqvists död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.