Lewis Hamilton, arkivbild Foto: Bildbyrån

Hamilton gjorde som han brukar – vann överlägset

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton har varit säsongens dominant i formel 1. Och det var inget undantag i Frankrikes GP där han vann med över 18 sekunder ner till stallkamraten Valtteri Bottas på andraplatsen.

Hamilton fick en kanonstart i den franska hettan, och han skulle inte sakta ned någonting under loppet. Redan på det andra varvet så hade Hamilton en rejäl ledning som bara skulle växa sig större desto längre loppet led.

Drog ifrån trots problem med sätet

Men på varv 14 kom ett besked från Hamiltons bil som skapade lite oro hos Mercedes. I radion till hans team så sa Hamilton att något gått sönder i hans säte, ett problem som är svårt att fixa under loppets gång.

Men trots eventuella obehag på grund av sätet så fortsatte Hamilton att dra ifrån, och i varv 25 av 53 så passade han på att göra sitt första depåstopp med en ledning på nio sekunder före Bottas. Och efter ett snabbt stopp så var han fortsatt i ledning när han tog sig tillbaka ut på banan.

– Det var inte enkelt. Det är alltid något som händer i de här bilarna. Jag var lite orolig för att ett däck skulle gå sönder, säger Hamilton i segerintervjun efter loppet.

Problem med däcken för Hamilton

Hamilton bytte från medium till hårda däck i och med depåstoppet, vilket skulle visa sig vara något han sedan ångrade lite. Han klagade vid flera tillfällen till hans team på hur däcken inte kändes bra. Men däcken kan inte varit allt för dåliga, för direkt efter kontakten med teamet så slog han till med att sätta ett nytt rekord i tävlingen för snabbaste varv.

Hamilton fortsatte sedan att dra ifrån, och vann till slut med 18,056 sekunder före stallkamraten Valtteri Bottas och 18,985 sekunder före Ferrari-föraren Charles Leclerc som utmanade Bottas in i det sista, men som inte lyckades knipa andraplatsen.

– Jag är så stolt över allas jobb den här helgen, fortsätt så, säger Hamilton till stallet direkt efter att ha passerat mållinjen.

Hamilton har nu 187 poäng totalt, och leder med 36 poäng före Bottas som har 151 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.