Kalle Rovanperä är tidernas yngste vinnare i rally-VM efter triumfen i Estland. Foto: Toyota/TT

Här skrev Kalle Rovanperä historia – vann Estlands VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä gjorde det.

Den 20-årige supertalangen från Finland vann Estlands VM-rally och är därmed den yngste föraren någonsin att vinna i WRC-klassen.

20 år, 9 månader och 17 dagar.

Så gammal är Kalle Rovanperä när han nu har vunnit sin första WRC-seger i karriären. Toyotaföraren tar därmed över rekordet från landsmannen och stallchefen Jari-Matti Latvala som vann Svenska rallyt 2008 då han var 22 år, 10 månader och 7 dagar gammal.

Och på vilket sätt Rovanperä gjorde det sedan.

Dominerade tävlingen

Efter att hemmafavoriten Ott Tänak tvingades bryta under fredagsförmiddagen kopplade Rovanperä grepp om ledningen och direkt på lördagsmorgonen gjorde han ett ryck som till synes knäckte främste utmanaren Craig Breen.

Till slut blev Kalle Rovanperä och Jonne Halttunens segermarginal 59,9 sekunder till Breen och Scott Martin.

– Det har varit en tuff säsong och det känns bra att ta vinsten här i Estland, det är nästan ett hemmarally för mig. Det känns riktigt bra. Säsongen har varit lång och resultaten har inte varit så bra, men vi bevisade att tempot är där och vi tog hem det, säger en lättad och glad Rovanperä i SVT-sändningen efteråt.

Trea blev belgaren Thierry Neuville medan överlägsne VM-ledaren Sébastien Ogier körde in som fyra.

Norsk landskamp

I WRC 2 blev det en norsk landskamp mellan Andreas Mikkelsen och Mads Østberg och där drog till slut Mikkelsen det längsta strået och vann med 16,7 sekunder.

I en hård kamp om tredjeplatsen mellan Marco Bulacia Wilkinson och Adrien Fourmaux var till slut Bulacia starkast.

Svensk femteplats

Svenskhoppet Tom Kristensson blev femma i WRC 2 och uppfyllde därmed sin målsättning som rätt och slätt handlade om att ta sig hela vägen till slutet av tävlingen.

VM-ställningen

WRC

1) Sébastien Ogier, Frankrike/Toyota, 148.

2) Elfyn Evans, Storbritannien/Toyota, 111.

3) Thierry Neuville, Belgien/Hyundai, 96.

4) Kalle Rovanperä, Finland/Toyota, 82.

5) Ott Tänak, Estland/Hyundai, 74.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.