Arkivbild. Jonas Andersson och Mads Östberg under Rally Sweden Foto: TT

Hoppar in som kartläsare i VM-avslutningen på Monza

Uppdaterad
Publicerad

Rutinerade kartläsaren Jonas Andersson som har över 160 VM-starter i karriären hoppar in och jobbar med britten Gus Greensmith under VM-avslutningen i Rally på Monza nästa helg.

– En helt ny utmaning att hoppa in med Gus sista tävlingen på Monza, säger Andersson till SVT Sport.

Med mindre än en vecka kvar till starten av VM-rallyt på Moza står det nu klart att Jonas Andersson blir den som sitter bredvid Gus Greensmith i hans Ford. Andersson som tidigare i år var kartläsare åt Ole Christian Veiby ser verkligen fram emot avslutningen på Monza.

– Det är ju sista tävlingen med den här eran WRC-bilar så det är verkligen en kul och spännande möjlighet. Det ska bli kul att få jobba med Gus och teamet.

Och att läsa engelska noter?

–Jag har läst det ett par gånger förut men aldrig i en WRC-bil på VM så det ska bli jättekul att få chansen att åka avslutningen.

”Extrema förhållanden”

Jonas Andersson har totalt 165 starter i WRC och har förutom Veiby även kört med Pontus Tidemand och Mads Östberg. Hans senaste medverkan i WRC var faktiskt på Monza förra året.

– Ifjol var det ju extrema förhållanden med både massa regn och snö. Mest troligtvis kommer det väl ingen snö i år, regn det får vi väl se. Som tävlingen är uppbyggd är det ju egentligen två helt olika delar eftersom 50 % går ju inne på Monzaområdet vilket blir lite mer racing och ”banåka” med lite gruspartier emellan. Sen har vi ju då det partierna som går ute i bergen som blir något helt annat, det var väldigt fina sträckor ifjol, förklarar Jonas Andersson för SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.