Jonas Kruses hyllning: ”Klart man ska se filmen om Höljes”

Uppdaterad
Publicerad

Rallycross-VM i Höljes är en svensk motorklassiker. Sommaren 2014 invaderades byn av 35 000 motorälskande och festglada personer. Dokumentären ”Motorvrål och etanol” skildrar folkfesten. Jonas Kruse har sett filmen. – Den visar precis hur det är att vara i Höljes den här veckan. En folkfest de luxe, säger SVT Sports motorexpert.

Byn Höljes med 143 bofasta invånare invaderades för tre år sedan av 35 000 åskådare.

Folk vallfärdade till den nordvärmländska orten i Torsby kommun långt in i värmlandsskogen för att umgås, partaja och följa landets enda VM-deltävling i rallycross på plats.

I samma veva producerade SVT dokumentären Motorvrål och etanol, som nu går att titta på inför helgens tävling.

Jonas Kruse talar sig varm om filmen. Han har själv varit med om festligheterna i Höljes.

”Väldigt lite bråk och fylla”

– Klart man ska se den! Det är ju precis som det är i verkligheten. Den ultimata festen. Filmen visar vilken otroligt bra stämning det är i Höljes den här ”Magic Weekend”, säger han.

– Det är väldigt lite bråk och fylla med tanke på hur många människor som rest dit. Alla är där för att ha roligt. Visst dricker vissa lite för mycket, men hela veckan präglas av en fantastisk sammanhållning och mycket glädje.

Publiken har fortsatt att strömma till Höljes sedan filmen gjordes.

Enligt arrangören kan det mycket väl komma 45 000-50 000 personer till årets tävling, som du ser direkt i SVT på söndag.

Se dokumentären i spelaren ovan.

Så ser du rallycross-VM i SVT

Söndag 2 juli

13.45-16.15 Rallycross-VM Höljes, SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Johan Ejeborg

Expert: Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.