Kevin Hansen: ”Vill bli den yngsta världsmästaren”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året vann Kevin Hansen Europatiteln i rallycross. I år får han chansen i Team Peugeot-Hansens storsatsning i VM – och siktet är högt inställt för framtiden. – Jag vill bli den yngsta världsmästaren i bilsport, säger Hansen till SVT Sport.

Det kommer finnas gott om Hansens när rallycross-VM avgörs i år, speciellt i Peugeot-stallet. Förutom bröderna Timmy och Kevin Hansen finns pappa Kenneth Hansen, 14-faldig Europamästare i rallycross, med i teamet som storsatsar den här säsongen.

Peugeot vill först och främst vinna teammästerskapet, men allra helst ta världsmästartiteln i förarracet som Mattias Ekström la beslag på förra året.

Den äldste brodern Hansen, Timmy, kom VM-tvåa 2015 och ska vara den som har störst chans av bröderna i Peugeot. Men då måste han vara bättre än förra året som slutade med en sjätteplats.

– Nu startar vi på ny kula. Förra året var ändå bra med sex pallplatser på tolv tävlingar, men jag gjorde lite misstag vid fel tidpunkter, säger han till SVT Sport.

”Underbart att få chansen”

Men trots att han har en VM-medalj i bagaget får Timmy Hansen nog finna sig i att stå lite i skymundan av sin yngre broder Kevin, åtminstone till en början. Kevin Hansen, som förra året vann EM-guld i rallycross och inte fyllt 19 år än, får i år chansen i VM-serien.

– Det är helt underbart att få chansen att få gå upp från förra året, då jag visade att jag hade farten. Jättekul att få förtroendet, säger han till SVT Sport.

Och det blir en brödrafajt att se fram emot!

– Det ska bli jättekul att köra en hel säsong med Timmy, och jobba med honom som jag alltid har gjort. Men det är en brödrafajt, man vill alltid vara före. Men man är på så hög nivå nu så vill man vinna VM måste man slå honom också.

Efter EM-guldet förra året är nu Kevin Hansens nästa stora mål att vinna just VM någon gång i framtiden.

– För att bli den yngsta världsmästaren i bilsport har jag 4,5 år på mig. Det är Sebastian Vettel (Formel 1) som är yngst nu. Jag hoppas på topp 5 i år, även om det blir jättesvårt att lyckas med.

Hansen överallt

Bröderna Hansen har sällskap i Peugeot-teamet av Sebastien Loeb, niofaldig världsmästare i Rally. Förra året gjorde han sitt första år i rallycross, och vann en tävling, i Riga. Trots det har han siktet högt inställt.

– Jag hoppas jag kan slåss och segrarna i racen, och kanske även om titeln. Men då måste man vara jämn. Att gå till semifinal och final, även om man inte vinner. Vi visste att vi behövde förbättra en del saker till i år, och det hoppas jag att vi gjort.

Han ser fram emot att arbeta med tre gånger Hansen.

– Det är en Hansen överallt, haha. Men de har mycket erfarenhet av rallycross och jag av rally, så vi försöker dela med oss av informationen till varandra. Vi är ett bra team tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer