Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Klara Andersson får drömsits i rallycross-VM

Uppdaterad
Publicerad

Klara Andersson tar ett jättekliv i karriären och blir den första kvinnliga permanenta föraren i rallycross-VM.

22-åringen har skrivit på för nystartade svenska CE Dealer Team som även mönstrar finske stjärnföraren Niclas Grönholm i det första jämställda VM-teamet.

– Det är stort. Det är väldigt mycket känslor, det är min barndomsdröm som nu går i uppfyllelse, säger Klara Andersson till SVT Sport.

Klara Andersson från skånska Hörby är en av landets största talanger: Hon är regerande svensk mästare i 2150-klassen och tar nu klivet in i hetluften i VM:s värstingklass. Elbilar som utvecklar 680 hästkrafter och gör 0-100 km/h på under två sekunder.

– Jag kan inte vänta på att få sätta mig i bilen, säger Andersson.

Teamkamraten blir finske stjärnföraren Niclas Grönholm – son till dubble rallyvärldsmästaren Marcus Grönolm – slutade trea i fjolårets VM-serie efter bland annat tre segrar och är tveklöst en av guldkandidaterna inför årets säsong som har försenad premiär i Tyskland i juli på grund av pandemin.

– Det känns jättekul att ha Niclas som teamkompis i år. Han är en fantastisk förare och jag tror att jag kommer lära mig mycket av honom i år, säger Andersson.

– Jag är riktigt laddad för det här. Det ska bli så kul att göra den här resan tillsammans med Klara, säger Niclas Grönholm i ett pressmeddelande.

Duon blir det första jämställda VM-teamet.

– Rallycross och motorcross överlag är en fantastisk sport på olika sätt och vis, men ett av dem är att män och kvinnor kan tävla på lika villkor, och att man möter de bästa förarna oavsett vilket kön de har. Så det är bara jättekul att vi kan vara den första jämställda line-upen, säger Klara Andersson.

Elbilarna kommer att vara med som uppvisningsklass i samband med EM-premiären i Höljes 2-3 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.