Foto: Bildbyrån

GUIDE: Kruse inför VM-rallyt på Korsika

Uppdaterad
Publicerad

”En rafflande kamp mellan Sébastien Ogier och Thierry Neuville”. I helgen avgörs Korsikas VM-rally, en tävling du ser direkt i SVT. Läs Jonas Kruses tankar inför årets fjärde VM-deltävling.

Duellen

”Jag hoppas på en rafflande kamp om toppositionen i förarmästerskapet. Fyra poäng skiljer Sébastien Ogier och Thierry Neuville åt inför Korsika. Det kunde varit mer om inte Ogier bestraffats och fråntagits extra poängen i efterhand då han touchade chikanen på sista sträckan, Power stage, i Mexiko senast. Så, lite tur för Neuville, och det behöver han mer av men framförallt måste han vara smart. Inte stressa upp sig och köra över gränsen om Sebastien är före honom.

Förarmästerskapet efter tre deltävlingar

1. Sébastien Ogier     56 poäng

2. Thierry Neuville     52 poäng

3. Andreas Mikkelsen 35 poäng

Tendensen finns där att överköra när stressen infinner sig. Jag förstår honom, vi vet ju alla att om vi släpper iväg Ogier i poängställningen då är han mästerlig på att behålla den.

Neuville vann på Korsika förra året, vilket förstås stärker honom. En krasch på testen innan tävlingen ger lite smolk i bägaren för belgaren men det var i slutet av testet och det kommer inte påverka honom nämnvärt.

För Neuville kan detta vara en av årets viktigaste tävlingar. Han har de rätta förutsättningarna i bilen, teamet och kartläsaren som behövs för att vinna. En bra start på den drygt 49 kilometer långa första sträckan, SS1 La Porta – Valle di Rostino, kan vara helt avgörande för honom. Tar han inte den här chansen kan det bli jobbigt psykiskt att vinna duellen med världsmästaren.

Ogier var inte så snabb här förra året på grund av inställningsproblem på bilen. Det kommer se annorlunda ut i år då framsteg gjorts på bilen efter mycket test.”

Utmaningen

”Som Latvala säger, hittar du en raka på över 100 meter, då är du på fel ö!!

Det säger lite om utmaningen som väntar kartläsare och förare. Det svänger HELA TIDEN! Naturligtvis mest mentalt jobbigt att inte tappa fokus, missa en sväng eller inte orka hålla tempot uppe.

Kartläsarna har det extra jobbigt att aldrig få ta ett riktigt andetag och hela tiden sätta tajmingen. Tappar man bort sig känns det nästa omöjligt att hitta tillbaka till rätt sväng, det är ju inget annat än svängar… För deras del är det även en utmaning fysiskt, att helt enkelt hinna andas.

Se reportaget med Julien Ingrassia som tillsammans med Ogier vunnit VM fem år i rad. Spännande möte där han detaljerat förklarar hur svårt det är med noterna på Korsika och hur han förberett sig för den enormt fysiska utmaningen. 

Omedelbart kraftprov då tävlingen börjar med en sträcka på 49 km. Det gör inget lättare. De som testat rätt, får en bra känsla direkt de första meterna på sträckan har en klar fördel. Vädret är även det en faktor på bergsvägarna, med det följer då förstås däckvalet, Ja som ni hör finns det många delar i detta som verkligen bäddar för spännande rallydagar.”

Kan Meeke eller Loeb fixa första segern i år för teamet?

– Ja varför inte, säger jag.

Kris Meeke ledde här förra året innan han fick bryta med motorproblem. Snabbast på shakedown sträckan i dag bådar gott. Är det någon som behöver en seger så är det Meeke, som fortfarande brottas med onödiga misstag.

Sébastien Loeb, vilken ”återkomst” senast! En punktering satte olyckligt stopp för segerchansen men 44-åringen imponerade. Nu med ytterligare självförtroende och varm i kläderna, han kommer gasa.

Niofaldige världsmästarens favoritunderlag, han har tio års rutin från tävlingen och är nöjd med bilen på asfalt. Ett litet krux bara, han gillar den inte lika mycket på blöt asfalt. Men blir det torrt då kommer Loeb vara med i toppen.

Resultat Shakedown

Korsika

  1. Meeke / Nagle (Citroën) 4:00.8 – Det var ganska knepigt på shakedown med fuktiga förhållanden efter gårdagens regn. Min rytm var OK och  tiden är inte så viktig, jag var glad i bilen, säger Meeke till WRC.  
  2. Mikkelsen / Jaeger (Hyundai) 4:03.0
  3. Neuville / Gilsoul (Hyundai) 4:03.8
  4. Sordo / Del Barrio (Hyundai) 4:04.3
  5. Ogier / Ingrassia (Ford) 4:05.1
  6. Evans / Mills (Ford) 4:06.1
  7. Loeb / Elena (Citroën) 4:06.4
  8. Tänak / Jarveoja (Toyota) 4:08.5
  9. Latvala / Anttila (Toyota) 4:08.5
  10. Lappi / Ferm (Toyota) 4:08.6                                                        

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.