Mattias Ekström diskad – Kristoffersson ny segrare

Uppdaterad
Publicerad

Det var en dramatisk final i premiären av rallycross-VM som gick i Barcelona. Petter Solbergs lopp varade i dryga sekunden innan han hamnade i skyddsvallen. För det fick loppets segrare Mattias Ekström stå ansvarig och efter ett långt jurymöte diskades han.

– Ett mycket tråkigt beslut. Vi anser att det är en race incident. Man menar på att Petter inte får tillräckligt med utrymme men vi tycker att Mattias är före, säger Ekströms team manager Emil Axelsson till SVT Sport.

– Vad är det som händer!? Det där kommer det snackas om, vilken dramatik här i inledningen, sade SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

Segrare blir istället en annan svensk – den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson.

Ekström tog en tidig ledning som han aldrig släppte, men det var riktigt tajt de sista metrarna när Kristoffersson gjorde allt för att stjäla förstaplatsen.

Ekström hann till och med gå upp på pallen som segrare, men två timmar senare stod det klart att han diskas.

I finalen blir nu Sebastien Loeb tvåa och Andreas Bakkerud trea.

Ställningen efter VM-deltävlingen i Barcelona

1. Johan Kristoffersson, 27 poäng

2. Petter Solberg, 24 poäng

3. Andreas Bakkerud, 20 poäng

4. Mattias Ekström, 19 poäng

5. Niclas Grönholm, 18 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.