Mattias Ekströms segerjubel. Foto: FIAWorldRallycross.com

Mattias Ekström vann på Hockenheim

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens andra VM-deltävling i rallycross blev en succé för Mattias Ekström. Svensken tog ledningen halvvägs in i finalen och släppte sedan ingen förbi sig. ”Jag har aldrig varit gladare än nu”, säger Ekström.

Finlands Toomas Heikkinen tog starten i finalen med stallkamraten Ekström på andra plats men på det tredje varvet valde svensken alternativspåret och lyckades precis klämma sig förbi finländaren.

Det var sedan inget snack om vem som skulle vinna och Ekström kunde ohotad rulla över mållinjen som segrare före Heikkinen. Amerikanen Ken Block slutade trea.

– Inte helt oväntat. Ekström såg stark ut redan på VM-premiären i Portugal och det har fortsatt på den vägen, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

– Det är andra året som han kör med eget team och de förbättringar som har gjorts på bilen under vintern har verkligen gett resultat. Allt är perfekt i teamet just nu.

”Stolpe ut för svenskarna”

Robin Larsson, som tog sig till final efter en imponerande uppåkning i semifinalen, försökte i finalen ta sig upp från sin sistaplats men rullade på andra varvet.

De andra två topptippade svenskarna, Timmy Hansen och Johan Kristoffersson, missade båda chansen att vara med och slåss om pallplatser. Hansen efter att bilen fattat eld i ett av kvalheaten och Kristoffersson efter att ha råkat ut för en punktering i semifinalen.

– Det var verkligen stolpe ut för de andra svenskarna. Men starkt av Larsson att ta sig till final igen. Det såg väldigt bra ut fram till rullningen, säger Jonas Kruse.

”Borde fokusera på rallycross”

Nu gäller det att snabbt ladda om för Mattias Ekström – om bara några timmar ska han köra DTM på samma bana.

– Just den här helgen på hans hemmabana går han nog på så mycket adrenalin att det blir lättare att köra. Speciellt efter den här segern. Men på sikt tror jag att det blir svårt att lägga den tid och energi som behövs för att köra på hög nivå i två olika discipliner, säger Kruse.

Om han måste välja, då?

– Enkelt, det är rallycross som gäller. Han är grym där just nu.

Rallycross-VM, deltävling 2 av 12

Visa

Final:
1)
Mattias Ekström, Sverige, Audi, 5.41,784
2) Toomas Heikkinen, Finland, Audi, 5.44,331
3) Ken Block, USA, Ford, 5.45,611
4) Petter Solberg, Norge, Citroen, 5.46,569
5) Liam Doran, Storbritannien, BMW, 5.52,371
6) Robin Larsson, Sverige, Audi, 6.16,565.

Övriga svenska placeringar:
7)
Johan Kristoffersson, Volkswagen, 5.51,945
8) Kevin Eriksson, Ford.

Totalställning:
1)
Ekström 48 p
2) Solberg 48
3) Heikkinen 45.

Övriga svenska placeringar:
4)
Kristoffersson 39
5) Larsson 34
9) Kevin Eriksson 23
13) Timmy Hansen 9
14) Anton Marklund 9
16) Kevin Hansen 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer