Sebastien Ogier vann Safarirallyt förra året. Foto: TT Nyhetsbyrån

GUIDE: Allt inför Safarirallyt – ”Solberg behöver ett problemfritt rally”

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Safarirallyt i Kenya startar under torsdagen – där Oliver Solberg är tillbaka i WRC-klassen.

– Han behöver ett problemfritt rally. Resultatet är mindre viktigt, säger SVT:s expert Jonas Kruse till SVT Sport.

Här är SVT:s guide inför VM-seriens tuffaste rally.

När:

23-26 juni.

Var:

Kenya.

Så sänder SVT:

Söndag 26 juni:

SVT1/Play, 12.45-14.30.

Oliver Solberg:

Är tillbaka i WRC efter två månaders frånvaro. Gjorde sin senaste start i högsta klassen i Kroatien, där han fick bryta när bilen brann.

– Har ett stort behov av att bara komma mål. Han behöver ett problemfritt rally. Resultatet är mindre viktigt. Han kommer in med en försiktig approach och vill ha ett rally utan tekniska problem. Får han bara det kan det bli bra. Det är inte farten som är avgörande, utan vilka problem han får, säger SVT sports expert Jonas Kruse.

SVT-experten om Safarirallyt:

– Det är definitivt ett rally som hör hemma på kalendern. Det är VM-seriens tuffaste och längsta rally. Det har allt. Det är en stor utmaning och ett äventyr för förarna. Det är många sinnen som fylls där, med både naturen och djuren. I år har de också bytt ut en tredje del av sträckorna från offroad till riktig väg. Så det kan bli lite snabbare i år.

Vem vinner?

– Den är helt omöjlig att säga faktiskt. Allt kan hända. Det kan bli en helt oväntad segrare, säg allt ifrån Adrien Fourmaux till Sebastien Loeb. Men de här två Sebastien är vassa och framförallt smarta. Ogier vann förra året på sin smarthet. Men den som kanske gynnas mest är Sebastien Loeb, som har kört Dakarrallyt i öknen och Forden är en bra bil för rallyt. Men jag hoppas också på en lite oväntad vinnare i till exempel Craig Breen. Men den som förtjänar en seger nu är Thierry Neuville, som mer eller mindre puttat bilen i mål på slutet och kämpat hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.