Kristoffersson klar världsmästare i rallycross

Uppdaterad
Publicerad

Johan Kristoffersson är ny världsmästare i rallycross.

Kristoffersson vann dagens VM-deltävling i Riga samtidigt som värste konkurrenten Petter Solberg försvann redan i semifinalen och tvingades åka till sjukhus.

– Det känns fantastiskt, men det kommer nog ta lite tid för det att sjunka in. Jag var inte riktigt beredd på att jag skulle säkra VM-titeln idag, sa en tårögd Kristoffersson.

Kristoffersson dominerade finalen från start till mål. Han och Sebeastien Loeb stod i det första startledet, men svensken var snabbast fram till den första kurvan och sen kunde svensken mer eller mindre defilera till segern – och VM-titeln!

– Att kunna vinna fem tävlingar i rad känns helt fantastiskt. Samtidigt är jag ledsen över Solbergs krasch, fortsatte den nyblivne världsmästaren.

Arvikabördige Kristoffersson var tvåa i mästerskapet i fjol efter Mattias Ekström. I år har Johan dominerat mästerskapet och trots att två VM-deltävlingar återstår så kan han redan titulera sig världsmästare.

– Jag är så stolt över Johan idag, över det arbete han gjort tillsammans med hela teamet, sa stallchefen och tillika pappa Tommy Kristoffersson direkt efter målgången.

Mattias Ekström slutade tvåa i dagens tävling och Sebastien Loeb blev trea i finalen.

– Det är bara att gratulera Johan till titeln. Han har gjort ett bra jobb hela säsongen, sa Ekström.

Solberg till sjukhus

Den stora utmanaren till Kristoffersson, Petter Solberg, försvann i semifinalen. Solberg åkte av i den första kurvan och blev påkörd så illa att han tvingades uppsöka sjukhus. De första rapporterna från teamet var dock lugnande, åtgärden var i första hand en säkerhetsåtgärd. Solberg har sedan tidigare problem med ryggen.

Ställning i VM (efter 10 av 12 deltävlingar)

1. Johan Kristoffersson, Sverige 271 poäng

2. Petter Solberg, Norge 209

3. Mattias Ekström, Svergie 204

4. Sebastien Loeb, Frankrike 194

5. Andreas Bakkerud, Norge 165

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.