Johan Kristofferssons succé – vann finalen i Höljes

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad vann Johan Kristoffersson VM-deltävlingen i rallycross i Höljes. Han hade inga problem med att ta ledningen och hålla den hela vägen in i mål inför storpubliken 51 000 åskådare.

– Otroligt bra att få vinna här på hemmaplan, säger Johan Kristoffersson i SVT:s sändning.

Mattias Ekström kom trea men petades ner till sistaplats efter en incident i finalen.

– Ingen orsak att vara orolig. Det kommer bli tufft men jag ska göra mitt bästa, sa Johan Kristoffersson inför finalen.

Och han fick rätt.

Johan Kristoffersson satte under söndagen punkt för en helt fantastisk helg i Höljes. Han vann finalen efter att ha tagit ledningen direkt, drygat ut varv efter varv, och sedan defilerat in i mål till fyrverkerier och publikens jubel.

– Det känns otroligt bra att få vinna här på hemmaplan. Bilen har blivit bättre för varje heat, väldigt skönt, säger Johan Kristoffersson till SVT.

Vann utom ett kvalheat

Under hela helgen vann Johan Kristoffersson varenda kvalheat förutom ett och avslutade det sedan men en vinst i finalen. Tvåa blev norrmannen Andreas Bakkerud framför Fransmannen Jerome Grosset-Janin, som fick kliva upp en placering efter att Mattias Ekström blivit nedpetad från trea till sexa. Detta efter en incident med Timmy Hansen, som tvingades av banan.

– Fantastiskt att få vinna igen. Tack till teamet, vi var perfekt förbereda, säger pappa Tommy Kristoffersson, som också är teamchef för VolkswagenTeam Sweden.

– Men tråkigt för Petter, fortsätter han och refererar till Johans teamkollega Petter Solberg som tvingades av banan i semifinalen.

– Skönt att få ta hem segern till teamet när Petter återigen har otur, fortsätter Johan Kristoffersson.

Bakkerud var också nöjd efter sin andraplatsen.

– Bakkerud-fansen är galna, fantastiskt, vilken helg, säger Andreas Bakkerud.

Drygade ut VM-ledning

Johan Kristoffersson leder nu VM-serien med hela 40 poäng framför Andreas Bakkerud. Kristoffersson har 165 poäng, hans teamkollega är trea på 119 poäng.

– Skönt att ha den här ledningen, men mycket kan hända det är lång väg kvar. Först av allt ska jag upp och njuta på pallen nu, avslutar Johan Kristoffersson.

Över 51 000 bevittnade tävlingarna i Höljes under helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.