Rörd Ogier tog sjätte raka segern i Monte Carlo

Uppdaterad
Publicerad

Sébastien Ogier vann idag Monte Carlo-rallyt för sjätte året i rad, efter en rafflande kamp mot både Thierry Neuville och en strulande koppling på sista sträckan.

– Det är rallyt jag helst vill vinna på hela säsongen och det är därför jag är så lycklig just nu, säger Ogier.

Ogier och Neuville hade tampats i täten under hela helgen. Inför dagens fyra avslutande sträckor hade Ogier ett försprång på 4,3 sekunder.

Neuville var dock starkast under morgonen, och inför avgörandet på sista sträckan skiljde endast 0,4 sekunder.

Regerande världsmästaren Ogier hade problem med kopplingen under dagen var trots det till slut starkast och vann 2,2 sekunder före Neuville – minsta segermarginalen i Monte Carlo-rallyts historia.

– Det har varit tufft för vi hade problem med kopplingen och den bromsade, inte hela tiden, men det var omöjligt att veta när. Det var väldigt svårt så jag är jätteglad, berättar Ogier i mål.

Ott Tänak blev trea, estländaren klättrade från femte plats till pallen under sista dagen. Snabbast på powerstage var Kris Meeke som därmed fick med sig fem bonuspoäng.

Tidemand åtta

Pontus Tidemand som gjorde sin första start i WRC-klassen på fem år gick in med målsättningen att samla erfarenhet i sin helt nya bil. Tidemand blev åtta i WRC-klassen, hela 29.34,6 minuter efter Ogier. Men placering eller totaltid var inte 28-åringens fokus, istället gladdes han åt lärdomarna.

– Jag är väldigt glad att vara här, ser att vi har några splittider som vi varit snabbast på, ingen aning vad vi gör för skillnad. Så vi måste analysera vad vi gör rätt och vad vi gör fel så vi kan ta till vara på det här, säger Pontus direkt efter målgång.

Svenska rallyt nästa

Nästa VM-deltävling är Svenska rallyt 14–17 februari. Där vill Tidemand vara med i toppen och han ser redan fram emot nästa VM-start.

– Hur mycket som helst, det här är världens coolaste bil och det är ju mitt hemmarally. Vi får ordentligt med test före så vi har förhoppningar om att vi kan var med och fajtas där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.