Rosenqvist femma i kvalet – Ericsson 16:e

Uppdaterad
Publicerad

Felix Rosenqvist har ett nytt fint läge inför söndagens Indycar-tävling i Texas.

Svensken hade den femte bästa tiden i kvalet.

– Jag tror att vi kan slåss om en pallplats för vi har varit topp fem hela helgen, säger han till SVT Sport.

Felix Rosenqvist imponerade i Indycar-premiären för två veckor sedan. Den 27-årige svensken slutade fyra, bäst av samtliga debutanter, och hyllades på flera håll.

– Det kommer bli svårt att slå honom i år, han kommer att ge sin teamkollega Scott Dixon en tuff fajt, sade mästaren från 2017, Josef Newgarden.

I helgen fortsätter tävlingarna på COTA (Circuit of the Americas) i Texas.

Och Rosenqvist höll sig framme direkt.

Svensken, som hade tredje snabbaste kvaltid i premiären, var snabbast av alla i den andra kvalrundan och tog sig för andra gången i rad till ”topp sex”-kvalet. Där hade han femte snabbaste tid och får därmed starta i ruta fem i morgon.

”Gjorde mitt bästa”

– Det var ett intressant kval med lite besvikelse eftersom jag var snabbast i den andra kvalrundan. Ärligt talat var det ett av mina bästa varv någonsin. Då kände jag verkligen att ”nu är det pole position” som gäller, men sedan var det ganska stor skillnad på däcken i tredje rundan och vi var nästan en sekund långsammare, säger Rosenqvist till SVT Sport.

– Kul att vara topp sex igen, men surt att missa pole position.

För landsmannen Marcus Ericsson gick det – än en gång – tyngre. Han får starta från 16:e plats.

Kumlasonen, som även han är debutant, lyckades inte ta sig vidare från den första kvalrundan efter att fältet fått röd flagg sedan brasilianaren Tony Kanaan kört ut.

– Jag fick aldrig riktigt chansen (att känna på de röda däcken). Men det kändes som ett steg i rätt riktning, vi tar med oss det positiva och vet att vi har en stark bil, sade Marcus Ericsson i Viasats sändning.

28-åringen har erfarenhet från banan sedan sin tid i formel 1.

”Ess i rockärmen”

Frågan är hur mycket han kan utnyttja det under söndagens tävling?

– Det är två väldigt olika bilar att köra, så det är stor skillnad. Men jag kan banan och har några ess i rockärmen som jag hoppas kunna plocka fram i morgon, sade Ericsson.

Will Power, Australien, tog pole position för 56:e gången i IndyCar.

Tävlingen börjar 18.10 på söndagen, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.