Sébastien Loeb vinnare i spanska VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Niofaldiga världsmästaren Sébastien Loeb är tillbaka som vinnare i VM-rallyt. Idag tog fransmannen karriärens 79:e VM-seger och säkrade säsongens första vinst för Citroën.

– Det var helt otroligt, jag kan inte förstå det, säger en märkbart rörd Loeb direkt efter målgång.

Spanska VM-rallyt är Loebs tredje inhopp i år i WRC och då kom fullträffen. Den rutinerade 44-åringen låg trea inför söndagens fyra avslutande stäckor men med ett vågat däckval på söndagsmorgonen började han att avancera.  Loeb chansade på däck för torrt väder på de regnvåta vägarna, vilket blev ett lyckodrag när det plötsligt torkade upp.

Loeb hade en ledning på 3,6 sekunder före landsmannen Sébastien Ogier inför den sista avslutande sträckan och släppte ej taget.

Segermarginalen för Loeb blev tillslut 2,9 sekunder före tvåan Sebastien Ogier. Fem år sedan senaste segern, sex år sedan han egentligen lade av, tog Sébastien Loeb alltså sin 79:e seger i rally-VM.

Punktering för Neuville

VM-ledaren i totalen Thierry Neuville hade en tuff inledning på rallyt men körde upp sig. Inför sista sträckan låg han på en tredjeplats, precis bakom främsta konkurrenten i titelfajten i förarmästerskapet,  Sébastien Ogier.  Men Neuville fick punktering på sista sträckan på power stage och tappade pallplatsen till Elfyn Evans. Neuville slutade fyra i rallyt och missade även bounspoäng på power stage och tappade därmed ledningen i mästerskapet inför avslutningen i Australien nästa månad.

För Ott Tänak (Toyota), som också är med i kampen om titeln, blev det inte heller en lyckat rally. Tänak var länge i ledning men en punktering i går grusade hans segerchanser och estländaren slutade på sjätte plats men vann sista sträckan och fick med sig fem värdefulla bonuspoäng.

– The man is back, mästaren gör det igen, säger SVT:s kommentator Maria Wallberg i sändningen om Loebs seger.

Allt avgörs i Australien

Sébastien Ogier leder nu förarmästerskapet inför sista tävlingen i Australien och har slagläge på sjätteraka VM-titeln men Thierry Neuville är bara tre poäng bakom och Ott Tänak på tredjeplats kan inte heller räknas bort.

VM-ställning:

1. Sébastien Ogier 204 poäng

2. Thierry Neuville 201 poäng

3. Ott Tänak 181 poäng

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.