SM-guld till Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda är svensk mästare igen efter att ha säkrat guldet på hemmaplan mot Indianerna, i returen.

Underläge med tio poäng och Peter Ljung skadad.

Vetlanda brydde sin inte om de dåliga förutsättningarna, vände på SM-finalen mot Indianerna – och tog guld för andra året i följd. Detta efter 56-28 i kväll och 96-78 totalt.

Elitserien i speedway

Det tog sex heat för grundserieettan Vetlanda att äta upp Indianernas försprång från den första SM-finalen.

Resten av kvällen på Vetlanda motorstadion blev en gyllene rundbanefärd mot den andra raka SM-titeln.

Avgörandet kom i det elfte heatet när junioren Kenny Wennerstam vann och Tomas H Jonasson ordnade en femetta för Vetlanda. Jonasson körde totalt in 14 poäng, och blev stor hjälte.

– Det är oerhört, oerhört skönt, med tanke på hur mina resultat har varit. Att komma till den här finalen och få in rätt många poäng, det är rätt skönt, säger Tomas H Jonasson till SVT Sport.

Att du flyger fram här ikväll, hade du räknat med det?

– Ja, det hade jag, efter träningen idag. Framförallt från start, för det funkade riktigt, riktigt bra och sen då att motorn går lika bra runt ovalen gör ju saken lättare, säger Jonasson med ett stort leende.

– Det är så jävla häftigt. Fan, vi är ett kanongäng som har haft ett mål för hela säsongen, vi skulle ta oss till en final och vi visste att är vi i en final så är vi grymt starka. Och här på hemmaplan har vi ett otroligt bra team som jobbar på banan. Vi är svenska mästare igen och det är underbart, säger Vetlandas sportchef Mikael Widerbrand till SVT Sport

Indianernas lagledare Daniel Andersson Bäckström var uppgiven redan efter tio heat.

-Vi toppar för att försöka komma i kapp men vi hänger inte med därute, sade han.

MATCHFAKTA: Andra finalmatchen

Vetlanda–Indianerna 56–28

Vetlanda: Tomas Jonasson 14, Rune Holta 11, Bartosz Zmarzlik 10, Tai Woffinden 9, Emil Sajfutdinov 8, Kenny Wennerstam 4.

Indianerna: Artem Laguta 12, Antonio Lindbäck 5, Piotr Protasiewicz 4, Niels-Kristian Iversen 3, Joel Andersson 2, Mikkel Jensen 2.

Publik: 4 789.

Vetlanda svenska mästare med sammanlagt 96–78.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i speedway

Mer i ämnet