Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smederna vann fjärde SM-guldet på fem år. Foto: Bildbyrån

Smederna tog guldet tidigt efter uppvisning

Uppdaterad
Publicerad

Smederna vann SM-guldet i speedway efter att ha haft uppvisning mot Lejonen i Gislaved. På bortaplan säkrade man guldet redan efter det tolfte heatet – av 15.

– Vi har en sådan grym glöd, alla vill vinna, säger lagledaren Jerker Eriksson.

Då var marginalen att ta in för Lejonen för stor. Redan efter det elfte heatet ville förarna i Smederna fira men stoppades av den egna lagledningen som ville vänta ut ett par heat till. 

– Det är fantastiskt med alla fans som stöttar oss och alla i laget hade stor del i segern. Vi vann innan tävlingen var klar, vad mer kan man säga? frågar sig Robert Lambert.

När Dan Bewley säkrade två poäng för Smederna i det tolfte heatet var det i praktiken klart.

– Jag är så jävla glad, jag måste bara få skicka en liten hälsning till min familj, min underbara sambo och tre ungar som sitter där och låter mig bedriva den här verksamheten. Jag älskar er så jäkla mycket, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till SVT Sport.

Efter det 13:e heatet började firandet komma igång ordentligt och det blev kramkalas inne på banan och de tillresta fansen stöttade med flaggor och sång från läktaren. Det tog ett par minuter innan banan kunde rensas och göras i ordning för de kommande två heaten.

– Jag vet inte varför det blev så här. Vi har åkt på samma inställningar av cyklarna som hela året men i dag fungerade ingenting. Vi försökte vända om på allting och hitta något så snabbt som möjligt men tyvärr hann Smederna få ett för stort försprång, säger Lejonens Oliver Berntzon besviket.

Fjärde guldet sedan 2017

Förra veckans första final vann Smederna med 47-42 och de flesta trodde på en oviss och spännande match i kväll. I stället trampade Smederna, anfört av Robert Lambert, gasen i botten och skaffade sig tidigt ett järngrepp om guldet och vann även kvällens match som slutade 48-42. 

Smederna tog sitt sjätte SM-guld i historien och det fjärde sedan 2017.

När Smederna ledde med 41-31 efter tolfte heatet var det i praktiken klart eftersom Smederna skulle säkra åtminstone två poäng i de tre heat som återstod – om bara någon av de två förarna skulle ta sig i mål. Smederna höll dock igen firandet och ville åt 43 poäng som säkrades i det 13:e heatet. Man ville inte riskera att snubbla på ett osannolikt scenario.

Lejonen-Smederna 42-48 (totalt 95-84)

Lejonen: Dominik Kubera 14, Bartosz Zmarzlik 12, Oliver Berntzon 10, Casper Henriksson 3, Patryk Dudek 2, Benjamin Basso.

Smederna: Robert Lambert 12, Daniel Bewley 11, Kacper Woryna 9, Grzegorz Zengota 9, Jepsen Michael Jensen 4, Joel Andersson 3.

Publik: 3 624.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.