Oliver Solberg Foto: Bildbyrån

Solbergs mardrömsdag

Uppdaterad
Publicerad

Motgångarna fortsätter för Oliver Solberg i VM-rallyt i Estland. Efter en jobbig förmiddag blev eftermiddagen katastrofal och han tappade många minuter efter att ha kört på en sten på etappens sjunde sträcka.

– Den här helgen går verkligen inte som jag tänkt mig, sa Oliver uppgivet till wrc.com vid sträckmålet. Överlägsne VM-ledaren Kalle Rovanperä är i topp.

Första etappen bjöd på stor dramatik och tyvärr var Solberg återigen i en av huvudrollerna. Hyundaiföraren kom till Estland och ”hoppades på något bra” efter en tung period med misslyckanden och fråntagen seger i rallycross-EM i Höljes.

Nu blev det en mardrömstart för Solberg som hade en spinn och ett stopp på förmiddagen. På eftermiddagen tog det roliga slut på sjunde sträckan, just när det började ljusna med körningen.

Körde på en sten

Oliver körde på en sten som var inbäddad i en jordvall. Servostyrningen fick en smäll och började läcka olja. Solberg och hans kartläsare Elliott Edmondson försökte förgäves reparera styrningen mellan sträckorna.

-Jag såg inte stenen men jag kände den. Det här blir bara värre och värre, konstaterade värmlänningen, som fick rulla igenom de avslutande sträckorna

-Tungt för Oliver som behöver hitta känslan och få upp farten. Självförtroendet fick sig ytterligare en törn idag, säger SVT-experten Jonas Kruse.

Kalle Rovanperä, Toyota, leder rallyt efter att nästan ha sluppit undan en kraftig regnskur under slutskedet av etappen. Finländaren är 11,7 sekunder före Elfyn Evans som tappade mycket tid i regnet efter att ha vunnit dagens fem första sträckor. Trea är hemmafavoriten Ott Tänak, 1.12 minuter efter.

– Allt spelar Rovanperä i händerna. Han är i högform och mycket talar för att Kalle avgör VM redan i nästa tävling på hemmaplan i Finland, fortsätter Kruse.

I morgon väntar en ny tuff etapp med hela nio sträckor. 09.45 och och 16.00  sänder vi i SVT2/play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.