Dackarna och Smederna klara för SM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Dackarna är klara för SM-semifinal efter seger med 48–42 i den täta matchen borta mot Lejonen, och Smederna efter seger mot Indianerna. Vilket av lagen som vinner serien avgörs därmed i sista omgången, då de möts.

I näst sista omgången av elitserien hade Dackarna chansen att som första lag bli klart för semifinal. Efter en lång het och torr sommar blev det först regnigt i GP i Målilla i helgen och kvällens näst sista omgång av elitserien blev också kladdig.

Och på den regntunga banan i Gislaved visade man att man just nu är Sveriges bästa lag. Man vann första heatet med 5–1 efter fin uppvisning av polacken Pawel  Przedpelski och Greg Hancock, och hade 9–3 efter två heat. Och även om hemmalaget Lejonen tog några heatsegrar så bla det aldrig bättre än 3–3 i hetaten och Dackarna hade full kontroll på matchen fram till åttonde heatet då hemmalaget äntligen fick till det med en femetta.

Avgjorde i 14:e heatet

Lejonen hade häng mot slutet, men i första nomineringsheatet avgjorde Dackarna med att köra in fyra poäng mot två och ta ledningen med ointagliga 45–39. Stor hjälte hos Dackarna blev Patryk Dudek som körde ihop 15 poäng.

– Det var ett av delmålen att gå till slutspel. Nu klarade vi oss till semi och det är bra. Nu får vi se till att avsluta serien fint hemma mot Smederna, och smida nya planer, sa Dackarns lagledare Peter Karlsson till SVT.

I det sista heatet körde hemmalagets Piotr Pawlicki och Dackarnas Pawel Przedpelski ihop och Przedpelski fick lämna banan med ambulans. Men enligt banspeakern var det ingen fara med föraren.

Segern innebär att Dackarna har 25 poäng i serien och kan inrikta sig på att slippa kvartsfinaler. Det gäller Smederna också som vann sin match hemma mot Indianerna. Sista matchen i serien blir nu helt avgörande om vilket lag som vinner serien, Dackarna eller Smederna.

Det har stått klart en längre tid att Masarna åker ur, men ytterligare ett lag kommer att missa slutspel. Men eftersom Västervik–Masarna blev kraftigt försenat på grund av regn är det ännu ovisst mellan Västervik och Lejonen om vilket lag som går till kvartsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.