Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya bilder visar stjärnlagets ilska: ”Jag ville ge igen”

Uppdaterad
Publicerad

Nära krasch i säsongspremiären.

Nu visar SVT:s dokumentärbilder stjärnlaget Smedernas ilska efter heatet.

– Jag blev riktigt arg så jag ville ge igen, säger föraren Pontus Aspgren.

Elitserien i speedway ligger i topp bland Sveriges mest populära ligor. Och nu tar SVT:s nya dokumentärserie ”Speedway – med livet som insats” dig närmare gruset i ovalen, motoroljan i depån och de dramatiska omkörningarna.

I första avsnittet följer vi Smedernas och regerande mästarlaget Masarnas säsongspremiär 2021 bakom matchbilderna. I ett av heaten, när matchen fortfarande är oviss, försöker Smedernas stjärnförare Pontus Aspgren köra om Masarnas fransman David Bellego på yttersidan.

Då är kollisionen nära att inträffa.

”Jag ville ge igen”

– Han stänger dörren hela vägen, jag krokar ihop med honom och fastnar, och håller på att få en riktig krasch. Då går det kanske i 110–115 km i timmen. Det hade kunnat avsluta min säsong så där bara. Jag blev riktigt arg så jag ville ge igen, berättar Pontus Aspgren i dokumentären.

Aspgren vinner heatet, men är irriterad efter målgång.

– På raksträckan efter loppet viftade vi lite mot varandra, och sedan där i depån stannade han och väntade på mig. Och frågade vad mitt problem var. Det var han som var mitt problem.

I dispyten trycker Aspgren och Bellego sina hjälmar mot varandra. Någon i Smedernas ledarstab säger åt fransmannen att dra därifrån och kallar honom för ”pissluffare”.

– Klart att vi är mer enögda, och Masarna tyckte troligtvis inte att det var lika farligt. De tyckte ju att Pontus var jätteful mot (David) Bellego, säger Smedernas lagledare Jimmy Jansson.

Första avsnittet av ”Speedway – med livet som insats” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.