Jaroslaw Hampel och Bartosz Zmarzlik jublar. Foto: Bildbyrån

Vetlanda tog stort steg mot SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Här är Vetlandas stora steg mot SM-titeln.

I första finalen mot Smederna blev det 49–41-seger efter dominans av polske VM-föraren Bartosz Zmarzlik.

– Hade jag fått åtta i förlust hade jag nog varit rätt så nöjd och åkt härifrån, säger Vetlandas lagledare Fredrik Staaf som var förvånad över hur enkelt det gick.

Zmarzlik släppte inte en enda hemmaförare förbi sig i sina fem heat vilken var en stor anledning till Vetlanda-segern.

Vetlanda inledde bättre och ledde med 18–12, efter fyra av fem heatsegrar. I ett underhållande heat 5, där Oliver Berntzon tidigt kopplade greppet, fick han till slut sällskap av Tobiasz Musielak i topp och säkrade finalens första femetta.

– De går in och visar att de har varit årets dominant i serien, säger SVT Sports expert Erik Stenlund som var desto mindre imponerad av Smederna:

– Hela laget underpresterade redan från början. Inte förrän mitt i tävlingen började man bjuda upp till kamp och ta för sig. De kändes som förlorare och trodde inte på sig själva, säger SVT-experten Erik Stenlund.

Rycket vid heat 5 hämtade Smederna aldrig i kapp. Som närmast var det 37–41 med två heat kvar, innan kvällens andra femetta kom som gjorde Smedernas förlustmarginal till åtta poäng.

– Jag skyller ingenting på banan, men vi har haft problem med vädret. Vi var tvungna att ha en bra speedway-bana till i dag. Då fick den bli lite snällare, det passar dem lite bättre än det passa oss, säger hemmalagets lagledare Jerker Eriksson.

Finalen avgörs i morgon. Vinner Vetlanda – eller snarare undviker att förlora med mer än åtta poäng – blir det deras tredje SM-guld på fyra år.

SVT-experten tror inte det är jättemycket som talar för Smederna efter kvällens förlust.

– Nästan ett mirkael. Det blir jättesvårt för Smederna. Den enda chansen är att Vetlanda känner sig säkra och inte tar i ordentligt. Det kan öppna för match, säger Stenlund.

Smederna-Vetlanda 41-49

Smederna: Michael Jepsen Jensen 10, Leon Madsen 10, Matej Zagar 9, Andzejs Lebedevs 5, Pontus Aspgren 3, Linus Eklöf 3, Mikkel Michelsen.

Vetlanda: Bartosz Zmarzlik 14, Jaroslaw Hampel 9, Oliver Berntzon 9, Szymon Wozniak 7, Tobiasz Musielak 6, Tomas Jonasson 4.

Publik: 8357.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.