Kvällsrace på Mantorp Park direkt i SVT. Foto: Grafik: Kim Hägglund, SVT

STCC-debut för Björn Wirdheim på Mantorp

Uppdaterad
Publicerad

Han missade STCC-premiären, men på Mantorp Park gör racingstjärnan Björn Wirdheim STCC-debut. ”Det kommer inte bli lätt till att börja med, men så småningom ska vi säkert kunna vara med och fightas om segrar, säger Wirdheim till SVT Sport inför kvällsracet, som sänds direkt i SVT.

Björn Wirdheim tävlar i racingserien Super GT i Japan till vardags och missade premiären på flygplatsen i Skövde, men gör nu intressant Sverige-comeback.

– Det ska bli spännande att se vad han kan prestera i den här bilen. Björn Wirdheim är ju en erfaren och duktig chaufför, men gör sin första STCC-tävling och är ju lite orutinerad, säger SVT Sports Stefan Klemetz, som kommenterar tävlingen.

– Man ska inte underskatta STCC-förarna. De har byggt upp en erfarenhet som jag saknar. Jag tror inte att det blir lätt till att börja med, men så småningom ska vi säkert vara med och fightas om segrar, sade Wirdheim tidigare till SVT Sport.

Prins-debut

Det är inte bara Wirdheim som gör årsdebut på Mantorp Parks korta slinga. Även prins Carl Philip gör sitt första lopp för säsongen på Mantorp, där det tävlas kvällstid en helt vanlig torsdagkväll för andra året i följd.

– Det är roligt att man testar kvällsrace igen, säger Stefan Klemetz.

– Det blir en kompakt kväll och en bana som är kort och inte så svår tekniskt sett, men där publiken kommer ha bra överblick över banan.

Dahlgren fick drömstart

I kampen om årets STCC-titel har Robert Dahlgren fått en kanonstart på säsongen. Efter 68 av 75 möjliga poäng i premiären i Skövde är han 18 före stallkamraten och fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson, som inte har råd att tappa för mycket på Mantorp.

Göransson har i sin tur tre poäng till godo på STCC-veteranen Mattias Andersson, som kör på hemmaplan. Och frågan är vad Wirdheim kan göra i sin STCC-debut.

En som får stanna hemma är finska stjärnan Emma Kimiläinen, som inte kan använda sin bil efter kraschen i Skövde.

Så sänder SVT från STCC-tävlingen på Mantorp

Visa

Torsdag 26 maj
18.30-21.45 STCC, Mantorp SVT Play/svt.se/sport
Kommentator: Stefan Klemetz
Expert: Jonas Kruse
Fredag 27 maj
18.00-19.00 STCC-magasin SVT2

Ställning totala STCC

Visa

1 Robert Dahlgren Volvo 68 p
2 Richard Göransson Volvo 40
3 Mattias Andersson Dacia 37
4 Scott McLaughlin NyaZ/Volvo 36
5 Johan Kristoffersson Seat 26

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer