Stort bakslag för VM-sugne rallystjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga nya Volkswagenbilar i årets rally-VM. Det drabbar bland annat norrmannen Andreas Mikkelsen. ”Det är här ett stort bakslag för Andreas Mikkelsen som varit optmistisk om en lösning”, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Det blir inga nya Volkswagenbilar i årets rally-VM. Efter att Volkswagenstallet överraskande drog sig ur VM har flera stjärnförare haft förhoppningar om att kunna hyra stallets nya VM-bilar. Mikkelsen körde med Volkswagen från 2013 fram till nedläggningen förra året och hoppades kunna få använda stallets bilar under årets säsong.

Men enligt Autosport.com är den dörren nu stängd.

– Vi hade hoppats kunna få klartecken från FIA – internationella bilsportförbundet –  för att ge privata team chansen att hyra våra 2017-bilar. Som det ser ut är det inte möjligt, säger VW:s motorsportchef Sven Smeets och tillägger:

– Vi accepterar beslutet. Samtidigt är det tråkigt att inte kunna ge förare möjligheten att hyra våra bilar.

Bilen blev inte godkänd i tid

Anledningen till FIA:s nej är att Volkswagen inte homologerade den nya bilen i tid, det vill säga att få den godkänd.

– Det är här ett stort bakslag, framför allt för Andreas Mikkelsen som varit optmistisk om en lösning, säger SVT Sport expert Jonas Kruse om 27-årigen som kört rally-VM sedan 2006 och vann så sent som i Rally Australia förra året.

– Det känns som ett stort slöseri att ett antal nya WRC-bilar med tillbehör kanske aldrig få se dagens ljus, avslutar han.

Mikkelsens team tog emot nyheten med besvikelse.

– Vi fick beskedet i morse från FIA. Vi hoppades på ett par VM-deltävlingar för Andreas i den nya Polon. Nu får vi tänka om. Målet är en full fabriksstyrning 2018, säger agenten Erik Vejby.

Torsdag till söndag avgörs Svenska rallyt i VM-serien med bas i Torsby, Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.