SVT:s expert om grid girls: ”Uråldrigt och patetiskt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s motorexpert Jonas Kruse har följt den senaste tidens debatt om så kallade grid girls. Han vill inte se några lättklädda kvinnor visa skyltar under tävlingarna.

– Det är uråldrigt, patetiskt, löjligt. Det passar inte alls in och fyller ingen funktion, säger Kruse.

De senaste månaderna har det skrivits mycket om motorsportens så kallades grid girls, lättklädda kvinnor som till exempel presenterar förarna innan start.

Formel 1 beslutade inför säsongen att sluta med grid girls – medan speedwayens VM-serie vill fortsätta.

– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, för man skulle inte tillåta dem att vara en del av arrangemanget, sa Torben Olsen, vice ordförande för VM-serien, till Dagens Nyheter i mars.

”Det är värdelöst”

Jonas Kruse, SVT:s motorexpert, har dock tröttnat på att se kvinnorna exponeras på det sättet.

– Det är ingen måste-insats. Visst kan det vara bra att någon håller en skylt och visar vilken startposition förarna har men det finns många andra sätt att göra det. Man skulle kunna ha barn där i stället som får träffa sin idoler, det vore ett mycket bättre sätt.

Grid girls förekommer inom exempelvis F1, rallycross och speedway. Är det dags för arrangörerna att ta ett omtag?

– Ja, absolut. Det är värdelöst. Dessutom visas de många gånger i bild eftersom huvudsponsorn exponeras på grid girls. Jag gillar det inte alls, det känns helt fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.