Elfyn Evans leder argentinska VM-rallyt. Foto: TT/AFP

Tajt fajt om VM-segern i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Elfyn Evans leder det Argentinska VM-rallyt inför morgondagens avgörande.

Men han är jagad – och topptrion ligger alla inom 26,8 sekunder.

Evans har imponerat stort under de inledande två dagarna av VM-rallyt i Argentina. Den 28-årige britten övertog ledningen igår och har bevakat sin ledning under lördagens sex sträckor. Evans har tagit sju sträcksegrar av 15 möjliga hittills i Argentina men tappade väldigt mycket tid under eftermiddagens två avslutande sträckor. 

I intervjuerna efter lördagens sista sträcka berättade Evans att han upplevde flera små problem med bilen under eftermiddagen, men gav samtidigt lugnande besked.

– Det är inget stort, men jag får åka tillbaka och be mekanikerna titta på det, säger Evans till WRC-radion.

Evans: ”Om han vill vinna måste han fasiken fajtas”

Evans tog två pallplatser i WRC-klassen 2015 men har aldrig vunnit ett VM-rally. På frågan om han var redo för morgondagens fajt och jagande Neuville var svaret solklart.

– Jag kom inte hit för att sluta tvåa och om han (Neuville) vill vinna måste han fasiken fajtas om det, svara Evans bestämt.

Tvåan: ”Hård fajt i morgon”

Belgaren Thierry Neuville ligger tvåa 11,5 sekunder bakom Evans.

Neuville, VM-trea totalt efter seger på Korsika, hade en väldigt stark eftermiddag och krympte Evans ledning allt eftersom. Efter morgonens första sträcka hade Evens en ledning på dryga minuten. Neuville avslutade dagen med två sträcksegrar och är hoppfull inför avgörandet i morgon.

– Det kommer att bli en hård fajt i morgon definitivt. Vi får se vad det blir för förhållanden men vår bil verkar funka väldigt bra i de tuffa förhållandena, säger Neuville till WRC-radion direkt efter målgång på dagens sista sträcka.

Ott Tänak ligger på tredje plats, drygt 15 sekunder bakom Neuville och 26,8 sekunder bakom Evans när ca 55 km tävlingssträcka återstår fördelat över tre sträckor i morgon.

– I morgon har vi svåra sträckor också så jag tror att det är väldigt öppet, säger Tänak till WRC-radion.

Tidemand toppar WRC2

Pontus Tidemand och Jonas Andersson leder stort i WRC 2-klassen. Den värmländska duon är i delad mästerskapsledning och jagar sin tredje VM-seger för året i Argentina.

– Vi kör på och koncentrerar oss på vårt eget race. Bilen fungerar bra och Jonas och teamet gör ett kanonjobb, säger Tidemand i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag är nöjd med min körning och både sträckorna och åskådarna är fantastiska så nu ska vi bara se till att ta det här säkert i hamn imorgon. Det är fortfarande tre tuffa sträckor kvar.

Se resultatet efter 15 körda sträckor här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.