Tänak leder i Australien men Ogier nära sin sjätte VM-titel

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak leder VM-rallyt i Australien men guldläget ligger hos Sébastien Ogier på sjätteplats.

– Huvudmålet är förarmästerskapet och att ta de poäng vi behöver. Det är vad vi gör för närvarande, men morgondagens sista kilometer känns ganska långa och vi behöver vara fokuserade, säger Ogier i ett pressmeddelande.

Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia förstärkte under lördagen sin position i jakten på sin sjätte raka VM-titel. Med sitt poängövertag i förarmästerskapet så har fransmannen just nu ett fast grepp om VM-guldet. För, om Ogier behåller sjätteplatsen under avslutningen i morgon så är guldet hans även om Ott Tänak både skulle vinna rallyt och ta maximala bonuspoäng på sista sträckan.

Ett misstag från Ogier i morgon och ras i resultatlistan… Ja, då är mästerskapet vidöppet igen.

– Huvudmålet är förarmästerskapet och att ta de poäng vi behöver. Det är vad vi gör för närvarande, men morgondagens sista kilometer känns ganska långa och vi behöver vara fokuserade, säger Ogier i ett pressmeddelande.

Neuvilles problem fortsatte

Inför den avslutande deltävlingen i Australien stod guldkampen mellan Sébastien Ogier och Thierry Neuville. Bara tre poäng skiljde dem åt inför avgörandet men belgaren Neuville har haft ett problemfyllt rally. Punktering och motorstopp under fredagens etapp och motgångarna fortsatte under lördagen där Neuville bland annat brottades med fjärdringsproblem.

Neuville ligger åtta, men mer än 50 sekunder bakom Ogier.

Ott Tänak vann sex av lördagens 10 sträckor. Ett imponerande resultat och han ser fram avslutningen.

– I dag var det en vanlig dag på kontoret, i går var det för många problem. Jag känner Seb (Ogier) väl, han är en smart kille, men vi kommer att satsa på vårt jobb och du vet aldrig vad som kan hända, säger han i ett pressmeddelande.

Sex sträckor återstår i årets rally-VM, det jämnaste mästerskapet på många år. Närmare 84 kilometer ska köras under söndagen.

Den sista sträckan från det Australiensiska VM-rallyt sänds klockan 08:30 på söndag i SVT1 och på SVT Play, senare vid 14:30 sänds ett sammandrag från hela deltävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.