Foto: TT Nyhetsbyrån / Kruse

Tyska VM-rallyt igång: ”Neuville har sitt livs chans”

Uppdaterad
Publicerad

Toppstriden i i rally-VM tajtades till ordentligt i Finland förra månaden, där serieledaren Thierry Neuville hade stora problem med att bemästra grusvägarna. I dag drar tyska VM-rallyt igång på allvar.

– Neuville har sin livs chans, men det här är en nyckeltävling, säger SVT:s motorexpert Jonas Kruse.

Belgaren Thierry Neuville jagar sin första VM-titeln men var frustrerad i Finland. Regerande världsmästaren Sebastien Ogier knappde in. Men i Tyskland är Neuville nästan på hemmaplan. Området han kommer från är inte långt borta.

– Där är det liknande förhållanden. Det kan vara grusigt och lerigt, han är van vid det besvärliga. Han har sin chans att bli världsmästare genom att köra smart, säger Jonas Kruse.

”Kan vara lite elak”

Tyskland är ett speciellt asfaltrally. De tre tävlingsdagarna kör man i helt olika miljöer. Det är varierat underlag, delvis smala och krokiga vägar, vädret kan vara oberäkneligt. Thierry Neuville går ut först första dagen och har möjlighet att dra nytta av det.

– Man drar upp mycket, de som åker på sidan drar upp grus och jord på vägen. Han kan vara lite elak och köra extra mycket på sidorna och köra upp grus för dem som kommer efter. Men det är en risk förstås att göra så också.

”Kör smartare”

Med närheten till hemlandet och fans som vädrar VM-seger kan Neuville räkna med stort publikstöd i Tyskland.

– Han har sitt livs chans, har mognat väldigt i sitt tankesätt och tappar inte humöret, kör smartare än förut och tänker på VM-titeln. Men det här är en nyckeltävling. Så det gäller att han inte tappar poäng på världsmästaren utan är före honom, säger Kruse.

Press på Ogier

Världsmästaren Sebastien Ogier jagar 21 poäng bakom Neuville och har förstås inte gett upp hoppet om sjätte raka titeln.

– Ogier kommer väl förberedd, de har ändrat lite med bilen som inte funkade i Finland. Det är lite press och det ska bli intressant att se hur han hanterar den.

Estländaren Ott Tänak vann finska VM-rallyt och leder i Tyskland efter torsdagens inledande sträcka.

– Tänak kan ta en ny seger. Han har stort självförtroende.

SVT sänder ett sammandrag från Tysklands VM-rally på söndag 23.30 i SVT1 och SVT Play.

Ställning inför Tysklands VM-rally

1. Thierry Neuville, Hyundai, 153 poäng

2. Sébastien Ogier, Ford, 132

3. Ott Tänak, Toyota, 107

4. Esapekka Lappi, Toyota, 70

5. Dani Sordo, Hyundai, 60

6. Andreas Mikkelsen, Hyundai, 57

7. Jari-Matti Latvala, Toyota, 55

8. Elfyn Evans, Ford, 52

9. Mads Östberg, Citroën, 48

10. Kris Meeke, Citroën, 43

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.