”Världsmästaren” mötte världsmästaren på SM

Uppdaterad
Publicerad

Det är SM-veckans minst kända gren, men också en av de med både stjärnglans och stor bredd.

David Ronnefalk är välavlönad världsmästare i radiostyrd bilsport och vann som väntat ännu en SM-titel, i kamp med bland andra rullstolsburne Kenneth Andersén som gjorde SM-debut.

De har helt olika förutsättningar, men tävlar sida vid sida. Karlskrona-killen Ronnefalk kommer med en färsk VM-titel från Las Vegas, har egen hemsida och gott om sponsorer. Andersén är handikappad sedan 30 år tillbaka efter en brottningsolycka där han skadade ryggen svårt, med bilracingen har han hittat tillbaka till livet.

– Det är allting. På vintrarna är det som att gå i ide, man bara längtar efter sommaren och att få köra igen, säger Kenneth som har hjälp av kompisen Ulf Bengtsson med mekandet och tävlandet.

Kallar sig världsmästaren

Han har en specialbyggd radiokontroll med extra långa spakar för att kunna manövrera bilen som är i skala 1:8 och tävlar i klassen Electric Offroad. Det var SM-debut i Borås, nervöst för honom och ett blygsamt mål.

– Jag ville undvika att bli sist, säger Kenneth som faktiskt slutade på 21:a plats av 26 tävlande och som avslöjar att självförtroendet är större hemma i Trollhättan.

– Där kallar jag mig världsmästaren, men det kan man ju inte säga här där det finns riktiga världsmästare!

Seger trots krasch

David Ronnefalk är en av tre heltidsproffs i radiostyrd bilsport och har drösvis av meriter. SM-tävlingen i Borås tog han hem på ett övertygande sätt, trots en krasch halvvägs in i den tio minuter långa finalen som kunde blivit kostsam. Han hann 35 varv och var till slut tio sekunder före tvåan Elias Johansson och bronset till David Hassel. Två tjejer fanns med i finalen, Jessica Pålsson slutade fyra och Filippa Plyhm sexa, en jämställd sport på alla vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.