Foto: Bildbyrån

Svensk VM-dubbel i rallycross

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stor svensk succé i årets VM i rallycross. Johan Kristoffersson slutade tvåa i sista deltävlingen och gör världsmästaren Mattias Ekström sällskap på årets prispall. ”Fruktansvärt stort”, säger SVT-experten Jonas Kruse.

Mattias Ekström säkrade VM-titeln i rallycross redan för en dryg månad sedan. Efter mycket fin körning i den sista deltävlingen i Argentina står det klart att det blir dubbelt svenskt i topp.

Johan Kristoffersson slutade tvåa och blir därmed just tvåa i totalställningen.

– Frågan är om det har hänt något större i svensk motorsport. Att lyckas i det här mästerskapet, som är ett av de svåraste i världen, så blir vi både etta och tvåa. Det är stort, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Solbergs krasch avgjorde

Vann gjorde norske Andreas Bakkerud, hans tredje seger för i år, som därmed knep tredjeplatsen precis före Petter Solberg som hamnade på samma poäng.

Petter Solberg tappade både andra- och tredjeplatsen sedan han, i ledning, kraschat bilen i semifinalen.

Sverige har gjort ett fantastiskt VM och hade minst en förare på pallen i varje lopp. Att Sverige har två förare i topp har aldrig hänt i motorsportsammanhang tidigare.

Fakta: Slutställning i VM

1. Mattias Ekström, 272 poäng

2. Johan Kristoffersson, 240

3. Andreaas Bakkerud, 239

4. Petter Solberg, 239

5. Sebastien Loeb, 209

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.