Jerebko bänkas – för att sälja lagkamrat

Han har varit bänkad i 25 av säsongens 39 matcher – senaste gången Jonas Jerebko matchades för sitt Detroit Pistons var den 21 december. Enligt den svenska landslagschefen kan NBA-svensken ha utnyttjats i ett ekonomiskt spel. –Man vill sälja en av skyttarna – man säljer inte en spelare om han sitter på bänken, säger Jonte Karlsson till SVT Sport. Samtidigt är Jerebkos pappa kritisk till lagets coach. –Förhoppningsvis finns han inte kvar nästa år, säger Chris Jerebko.

När NBA gästade London i går kväll, fick Jonas Jerebko återigen spendera matchen på bänken.

–Det är inget roligt. Det finns väl inte så mycket mer att säga, än att det här inte är någonting som jag är van vid, eller som jag kommer att vänja mig vid heller. Och att jag är besviken, säger han till Borås Tidning.

–Jag fortsätter att göra som jag alltid gör. Jag vet att det här inte kommer att vara alltför länge. Jag vet att det finns lag där ute som vill ha mig, men jag vet inte riktigt vad som pågår, fortsätter svensken.

Att Jerebko nu bänkats i över 69 procent av Pistons matcher, tycker den svenska landslagschefen Jonte Karlsson är väldigt märkligt.

–Det är märkligt med tanke på att han har varit i Detroit och gjort, succé är väl att ta i, men han har gjort väldigt bra ifrån sig och startat många matcher. Man valde att behålla honom fast han hade den här skadan, han kom tillbaka och spelade väldigt bra – spelade väldigt mycket framför allt, säger Karlsson till SVT Sport.

Det finns olika anledningar till varför 25-åringens speltid plötsligt reducerats betydligt. En är att coach Lawrence Frank valt att satsa på en annan typ av spelare i offensiven.

”Säljer inte en spelare som sitter på bänken”

–Han har satast på Austin Daye och Charlie Villanueva, som han i intervjuer har sagt kan skjuta bättre, och att det passar lagets anfallsspel bättre. Det är i alla fall den officiella versionen, säger Karlsson.

Landslagschefen tror att det kan finnas en helt annan förklaring bakom svenskens petning.

–Det ryktas om att man vill sälja en av de här skyttarna – Charlie Villanueva – man säljer inte en spelare och blir av med hans kontrakt om han sitter på bänken. Det finns mycket konstiga saker som inte har med sporten att göra, som kan ha påvekat Jerebko, säger Karlsson.

Jerebkos pappa, Chris Jerebko, var inte plats i London i går.

–Jag visste innan att han inte skulle spela, säger han till SVT Sport.

–Detroits coach är en fyrkantig typ och förhoppningsvis finns han inte kvar nästa år, fortsätter han.

”Bra om han spelade matcher”

Sverige är kvalificerade för EM-slutspel i september, och som lagets störste stjärna blir Jonas Jerebko en av nyckelspelarna.

Men det knappa matchandet, ska inte påverka svenskens prestation i de blågula färgerna.

–Det är klart att det hade varit bra om han spelade matcher och höll i gång. Men som Jonas är som spelare och människa, och med den träningsetik han har, tror jag inte att det påverkar oss, säger Karlsson.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.