Polisen har slagit till mot nyblivna Premier League-klubben Newcastle och West Ham. Foto: Bildbyrån

Newcastles vd gripen – misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

Newcastles vd Lee Charnley blev under onsdagen gripen av brittisk polis. Han blev enligt Sky Sports gripen för misstanke om ekonomisk brottslighet. Det är en del av en stor utredning, där även London-klubben West Ham och flera andra inom engelsk fotboll misstänks för brott.

”Den här utredningen skickar en tydlig signal att om du begår skattebrott så kommer du få känna av konsekvenserna. Eftersom det här är en pågående utredning kan HMRC inte uttala sig om fler detaljer”, skriver den brittiska skatte- och tullmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Sky Sports slog brittisk och fransk polis till och grep flera människor inom engelsk fotboll för misstanke om ekonomisk brottslighet vid övergångsaffärer, skatteaffärer och försälkringsbedrägerier.

”Gripit flera män inom fotbollen”

Polisen genomförde flera husrannsakningar och bland annat på Newcastles och West Hams hemmaarenor St James Park och London Stadium. De ska ha gripit flera personer och däribland Newcastles vd Lee Charnley.

”HMRC har gripit flera män som jobbar inom den professionella fotbollsindustrin efter misstankar om skattefusk och försäkringsbedrägeri. 180 HMRC-anställda har varit involverade över Storbritannien och Frankrike i dag. Utredarna har sökt igenom ett antal fastigheter i nordöstra och sydöstra England och gripit flera män samt omhändertagit affärsdokument, finansiella dokument, datorer och mobiltelefoner”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Newcastle fick sålunda inte fira länge över måndagens avancemang till Premier League efter 4-1-segern mot Preston i Championship.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.