Mika Zibanejad om NHL-spelare i OS Foto: SVT/Bildbyrån

Zibanejad: Något man drömt om sen man var liten

Uppdaterad
Publicerad

NHL-spelare i OS eller inte?

I veckan samlar i alla fall förbundskapten Johan Garpenlöv ett gäng NHL-spelare i Stockholm med sikte på Peking 2022.

– Det är någonting man har drömt om sen man var liten, säger Mika Zibanejad i Morgonstudion.

NHL-spelares vara eller icke vara i de olympiska spelen har varit en het fråga i hockeyvärlden genom åren.

1998 i Nagano, fyra år efter Peter Forsbergs straff i Lillehammer, tilläts för första gången professionella hockeyspelare i OS.

2006 i Turin vann Tre kronor OS-guld med en trupp som i stort sett bara bestod av NHL-spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.

Men 2018 i Pyeongchang var det stopp. NHL valde att inte släppa några spelare till OS.

Gjort plats i spelschemat

Skälen som NHL-kommisionären Gary Bettman då framförde var att olympiskt deltagande inte hade höjt ligans affärer eller breddat sporten på det sätt man hoppats.

Till OS i Peking 2022 ser det ljusare ut. Än finns det inget officiellt beslut om att släppa NHL-spelare till OS, men ligan har gjort plats i spelschemat över datumen då den olympiska hockeyturneringen pågår.

”Det största man kan göra”

I veckan samlar Tre kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ett gäng NHL-spelare med sikte på OS i Peking. En av dem är New York Rangers stjärna Mika Zibanejad.

– Det känns bra att vi nu får möjlighet att spela. Att få representera landslaget och Sverige är det största man kan göra. Det är någonting man har drömt om sen man var liten, säger Mika Zibanejad i SVT:s Morgonstudion.

– Nu lägger de ju bort de här veckorna i schemat för OS. Det blir någonting att se fram emot. Det sker ju inte så ofta. Jag kommer gör allt jag kan för att prestera på topp under säsongen och ta en plats i truppen i fall jag får chansen, fortsätter Zibanejad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.