Niklas Mattsson tvingades bryta finalen. Foto: Bildbyrån

Niklas Mattsson bröt big air-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Mattsson var den enda svensken att ställa upp i big air. Han fick bryta finalen efter första hoppet på grund av en mindre fraktur i handleden. Guldet gick till Sebastien Toutant från Kanada.

– Han missade tyvärr landningen i första hoppet. Han gick väldigt stort och kunde inte stoppa rotationen. I landningen drog han handen bakom sig och fick en handskada. Exakt vad vet vi inte än. Tummen eller handleden, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud till SVT Sport.

I första åket satsade han stort men överroterade och misslyckades med landningen. Han såg ut att sig för handen och senare kom beskedet att Mattsson brutit big air-finalen på grund av skada.

Mattsson togs direkt till OS-byn av medicinsk personal för undersökning och röntgen. Väl där konstaterades det att det rörde sig om en mindre fraktur i den högra handleden.

OS i Pyeongchang 2018

Han fick 36.00 för sitt första hopp, vilket räckte till en tiondeplats i första omgången.

– Surt att jag inte kunde genomföra tävlingen, men smärtan var för stor. Jag kände att jag hade i finalen att göra, för hoppet jag landade under uppvärmningen kunde räckt till medalj. Ändå varit ett fantastiskt OS och jag känner att jag tillhör världseliten, säger Mattsson enligt SOK:s Twitter.

– Han var jättebesviken. Om han hade haft en liten chans att fortsätta så hade han gjort det, men han hade alldeles för ont, säger Wiggerud.

Vann gjorde Sebastien Toutant från Kanada på totalt 174,25. Kyle Mack från USA knep slivret före Britten Billy Morgan. Mack hade totalt 168,75 och Morgan 168,00.

Finalen avgjordes i tre åk där det sämsta räknades bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet