Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska Sverige-hyllningen: ”Vi lyfter på hatten”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skidskyttelandslaget har minst sagt imponerat under OS i Pyeongchang. Det är framför allt skyttet som har varit nästan perfekt för svenskarna och det har inte gått omärkt förbi.

– De (Sverige) är det enda laget som inte hade några straffrundor idag och det är otroligt bra, säger Norges Emil Hegle Svendsen till NRK.

Svenskt skidskytte är tillbaka i världseliten. Under OS har Sverige tagit fyra medaljer, två guld och två silver. Något som har imponerat är svenskarnas skytte som är bland det bästa i mästerskapet.

– Vi har tittat på skyttestatistiken idag och det är bara Sverige som inte har straffrundor. Det är väldigt bra gjort i den här vinden, verkligen imponerande. De gjorde en kanonbra stafett, säger Johannes Tingnes Bö till NRK.

Viktigt generationsskifte

För drygt tre år sedan var det dags att försöka hitta nya talanger inom skidskytte och sålla ut de äldre. Wolfgang Pichler lyckades hitta flera kandidater som han ville satsa på, två av dem var Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

Efter det skulle den nya generationen få en specifik träning. Pichler och hans team har satsat på OS i Sydkorea men framför allt VM på hemmaplan i Östersund 2019. Då föddes idén att det skulle byggas en träningsbana som liknar den i Sydkorea. Banan ligger nu i Östersund, som är känd för sina kalla och blåsiga vintrar, precis som Pyeongchang. Flera av landslagsåkarna bor och tränar i Östersund och kanske är det en av anledningarna till att svenskarnas skytte har varit så bra.

”De har fått det att klaffa”

Johannes Thingnes Bö, som körde Norges tredje sträcka, tror att svenskarna har haft en fördel av att de är vana vid vinden i Östersund men att det inte är en slump att det har gått så bra i mästerskapet.

– De har kämpat i vinden i världscupen också, men jag tror helt enkelt att de (svenskarna) har fått det att klaffa, säger Thingnes Bö till NRK.

Emil Hegle Svendsen säger dock att om Norge skulle tappa guldet till något annat land, så var det bra att det blev till just Sverige.

– Det är roligt för dem (svenskarna) med tanke på att de har haft några jobbiga år efter att deras stjärnor slutade. De har byggt ett nytt team och en ny generation på ett mycket imponerande sätt. Hela truppen har träffat formen bra. Vi lyfter på hatten, säger Svendsen till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.