Norske skidskyttestjärnan försvarar könsskillnader

Uppdaterad
Publicerad

Även norska NRK granskar för tillfället idrottslöner. I en intervju säger skidskyttestjärnan Johannes Thinges Bö att det inte är så konstigt att män tjänar mer än kvinnor.

– Herrtävlingar är oftast mer populära och har oftast flest tittare, så det är inte så konstigt att det är skillnad, säger han till NRK.

I NRK:s granskning har 55 idrottsmäns löner jämförts med 55 idrottskvinnor inom i eltidrotten. Granskningen visade att idrottsmännen tjänade 100 miljoner norska kronor mer än idrottskvinnorna i fjol. En skillnad som Bö förklarar med intresse och sponsorer.

– Det är inte så konstigt att män tjänar mer. Herrtävlingar är oftast mer populära och har oftast flest tittare, därav får de mer sponsorer och bättre sändningstider, säger Bö till NRK.

– Jämställdhet är viktigt, men vi måste se till faktan. I vissa fall skiljer det flera hundratusentals tittare och då är det självklart att lönen blir därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet