Nya könsregler kan stoppa Semenya

Uppdaterad
Publicerad

Enligt AP kommer det internationella friidrottsförbundet, IAAF, i morgon att meddela nya könsregler för kvinnliga friidrottare som springer 400 – 1 609 meter. Det kan bli slutet på 27-åriga Caster Semenyas framgångsrika karriär.

Sydafrikanskan Semenya har extremt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, vilket kallas för att vara hyperandrogen. Det anses ge aktiva för stora fördelar på lång sprint upp till medeldistanslöpning gentemot kvinnor med normalvärden.

IAAF kommer enligt läckta uppgifter endast att tillåta hyperandrogena kvinnor som medicinerat ner sina värden till normala.

Semenya har den senaste tiden lagt ut olika ordspråk på sin Instagram: ”Tystnad är bästa svaret till en dåre”, lyder ett av dem. De flesta handlar om värdigheten i att vara tyst:

Twitter

Cas stoppade IAAF 2015

Förändringen föreslås träda i kraft 1 november i år. Före 2015 hade IAAF gränsvärden som gjorde att Semenya gick på medicinering och då inte alls var lika bra som nu. De reglerna slopades dock efter att indiskan Dutee Chand överklagade till idrottens skiljenämnd, Cas.

– Vi blev ombedda att bevisa den enorma fördelen som man har av det här tillståndet. Det har vi gjort nu, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Han jämställer det med dopning.

– Allt testosteron, antingen naturligt förekommande eller konstgjort infört i kroppen, ger betydande prestationsförbättringar, säger Coe och understyrker att Semenya inte har gjort något fel.

Semenya har inte förlorat ett 800 m-lopp på flera år och vann för en månad sedan både 800 och 1 500 m vid Samväldesspelen i Gold Coast, Australien.

Fakta Caster Semenya, 800 meter:

OS-guld: 2012 och 2016

VM-guld: 2009, 2011 och 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.