Hanna Öberg med mamma Viktoria och pappa Tomas Foto: TT Nyhetsbyrån

Öbergs pappa: ”Så otroligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öbergs föräldrar åkte hem från Sydkorea tidigare i veckan och fick sitta hemma i vardagsrummet och följa när Sverige och dottern Hanna tog silver i damernas stafett i skidskytte.

– Det går inte att värdera hur stolt jag är över henne, säger pappa Tomas Öberg till SVT Sport.

Hanna Öbergs föräldrar Viktoria och Tomas satt på läktaren när deras dotter vann guld förra veckan. Under det här loppet var de hemma i vardagrummet i Piteå och följde de svenska damernas lopp.

–  Man led med tjejerna och laget med tanke på förhållandena och hur det utvecklade sig, men samtidigt så insåg man att med tanke på hur det växlade att det här kommer inte att avgöras förrän vid sista skjutningen. Så det var ingen idé att ta ut något i förskott, säger Tomas Öberg till SVT Sport.

OS i Pyeongchang 2018

Det här är Hannas andra medalj i mästerskapet. Hade ni kunnat förvänta er något sådant här innan OS?

– Nej, absolut inte. Jag tyckte att får hon ihop någon topp tio-placering så ska vi vara jättenöjda med tanke på hennes ålder och hur hon har presterat tidigare i vinter.

”Mycket mer nervöst att sitta framför TV:n”

Tomas och Viktoria Öberg åkte hem från Pyeongchang i måndags och fick följa dottern Hannas bragdinsats via TV. Inför sista sträckan hade Sverige 59 sekunder till toppen. Hanna Öberg satte tio av tio skott och lyckades köra upp till en andraplats. Det var inte lätt att följa den nervkittlande avslutningen.

– Det är givetvis mycket mer nervöst att sitta framför TV:n och följa grafiken och tänka ”ska det blinka rött eller ska det bli vitt över de där svarta prickarna nere i högra hörnet” så nä, det är sjukt jobbigt.

Tomas Öberg hade en bra känsla redan efter Anna Magnussons stående skytte. Sverige låg på åttonde plats när Magnusson växlade till Öberg och visste att det inte var över.

– När man ser att hon (Hanna) går ut dryga minuten efter och det är cirka 30-40 sekunder eller mindre än så till pallen, och man ser vilka förutsättningar de krigar med så är absolut ingenting avgjort. Och med det självförtroendet Hanna har haft på vallen och den åkform hon har visat så var det absolut inte avgjort.

Tomas Öberg har varit tränare för dottern Hanna och Anna Magnusson sedan de var drygt tio år gamla och Mona Brorsson har han haft i militärlaget i drygt sex år. 

Hur stolt är du nu på en skala?

– Nä, det går inte att värdera!, säger Tomas Öberg och skrattar. Det är så otroligt mycket i och med att jag har haft förmånen att följa de här tjejerna i så många år.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet