default_caption Foto: SVT Sport

Alexandersson: Jag är mentalt förberedd

Publicerad

SVT Sport med på sista träningspasset på svensk mark innan VM.

Skräddarbacken ca 4 km utanför Borlänge är välkänd i orienteringskretsar för sin kuperade skogsmiljö, perfekt för träning och tävling. Det är här Tove Alexandersson, med skogen runt tomtknuten, genomför sista träningspasset på svensk mark innan avresan till orienterings-VM i Vuokatti i mellersta Finland.

– Voukatti har ganska lik terräng som här hemma med tallhedar och dalabergen, så jag känner att jag har kunnat träna bra hemifrån.

Orienteringsfamilj

Det är svårt att missta sig om att det är en orienteringsfamilj som bor i den rödvita villan vid skogsbrynet i utkanten av Borlänge. I hallen finns uppförstorade bilder från målgångar i orienteringstävlingar. På Tove, storebror Emil, lillebror Nils och mamma Ingrid. Alla orienterare, precis som pappa Sven. Det är här, och i fjällstugan i Sälen, som den 20-åriga världscupledarinnan slipat på detaljer.

– Jag känner mig väldigt mentalt förberedd. Jag har sett fram emot VM dom senaste veckorna och bara längtat efter att få åka.

Favorit i VM

Som 20-åring kommer Tove Alexandersson som favorit till VM. Hon leder världscupen och kommer in till mästerskapet med bra kvitto. I Åbo i början av juli, i sista världscuptävlingen innan VM, slutade hon två, endast slagen av mångåriga storstjärnan Simone Niggli.

– Jag har egentligen under hela våren mött dom bästa, för många har varit i Sverige och tävlat. Det känns som jag ligger väldigt bra till.

Imponerande utveckling

Klivet från junior till senior har Tove Alexandersson tagit på ett imponerande sätt. I VM-debuten 2011 blev det VM-brons i stafett, som 18-åring. Det stora genombrottet kom på VM ifjol efter ett individuellt silver i medeldistans.

– Jag kan ibland själv bli förvånad över att det gått så bra.

Redan världsmästare

Tove Alexandersson är redan världsmästare – i skidorientering. I mars, då VM i skidorientering avgjordes i Kazakstan försvarade hon sitt sprintguld från 2011. I dom finländska skogarna jagar hon nu sitt första individuella guld – i orientering.

– Det är det mentala som avgör till sist. Det är väldigt viktigt att träna det fysiska och det orienteringstekniska innan, men sen på tävling avgör det mentala, just att få ihop dom bitarna.

– Jag har verkligen övat de sista veckorna på att få ihop det fysiska och tekniska på ett bra sätt. Det känns bra, så jag hoppas att det ska gå riktigt bra på VM också.

Videobloggar för SVT Sport

I en videoblogg hos SVT kommer ni mellan 6-14 juli kunna följa Sveriges starkaste kort i orienterings-VM.

– Jag kommer visa lite om hur vi har det i svenska landslaget. Stämningen innan, och vad man gör under ett VM.

Vad gör man då?

– Det får ni se om ni följer bloggen.

Fotnot: VM i orientering avgörs mellan 6-14 juli.

Så sänder SVT live

Visa

8 juli, sprint: 16.50-18.00 damer, 18.15-19.20 herrar.

12 juli, medelsdistans: 12.05-14.00 herrar, 14.00-16.00 damer.

13 juli, stafett: 12.50-14.55 herrar, 14.55-16.50 damer.

SVT 1 och SVT Play. Långdistansen sänds inte live men bevakas på svt.se/sport och text-tv.

Twitter och Instagram: #svtsport, #woc2013 #orientering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orienterings-VM 2013

Mer i ämnet