Tove Alexandersson. Foto: Sara Malmborg / Orienteringsmagasinet Skogssport / Bildbyrån Handout

Alexandersson väljer asfalt framför skog

Uppdaterad
Publicerad

Mästerskapsåret 2022 innebär ett första VM med bara orientering i stadsmiljö på schemat. Medan orienteringen i skogsmiljö förläggs till EM.

Storstjärnan Tove Alexandersson har bestämt var hennes fokus ligger.

– VM är det stora målet, säger hon.

För första gången separeras sprint- och skogsdistanserna i mästerskapen.

Storstjärnan Tove Alexanderssons huvudfokus är på VM-tävlingarna.

– Jag tycker egentligen om att springa skog mest. Men det ska bli spännande att göra en sprintsatsning. Det blir mer fokus på löpning på hårt underlag och inte lika mycket orientering i skogen fram till VM, säger hon.

Sprintorientering innebär löpning i stadsmiljö och mestadels på asfalt. Loppen pågår i ungefär 15 minuter. I skogsorientering är distanserna längre och sker på mjukare terräng i skog.

Första gången 2001

Landslaget planerar träningsläger inför VM där fokus ligger på att optimera formen för sprintdistanserna. Landslagschef Håkan Carlsson berättar att det handlar om att kunna ta annorlunda beslut och vänja löparna vid underlaget.

– Det är ju asfaltsunderlag så det handlar om att träna och bli snabbare på det. När det gäller det tekniska handlar det om att ta snabba beslut, välja höger eller vänster om byggnader i stadsmiljö, säger han.

Sprintdistanserna fanns på mästerskap första gången 2001 när VM avgjordes i Tammerfors, Finland. Enligt internationella orienteringsförbundet vill man nu separera distanserna mellan mästerskapen för att hitta fler arrangörer. Ett mästerskap med både sprint- och skogsdistanser anses få ha kapacitet att arrangera.

KLIPP: Karolin Ohlsson gjorde det omöjliga – slov Tove: ”Så jävla gött” (16/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.