Guldtrion: Emma Johansson, Helena Jansson och Tove Alexandersson. Foto: SVT

Sverige tog fjärde guldet i VM – hotades med diskning

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna tog VM-guld i stafett.

Men laget hade kunnat bli diskat efter att Tove Alexandersson sprungit fel.

– Det var lite osäkert där ett tag efter målgång, men arrangörerna tog på sig det, säger hon till SVT Sport.

Sverige defilerade och tog hem ännu ett VM-guld i orientering. Men de hotades av en diskning. Internationella förbundet granskade hur laget hade sprungit och kom fram till de hade sprungit fel. Men eftersom ingen lämnat in en protest och det inte var avsiktligt så vidtogs inga åtgärder.

– Det var väldigt otydligt vid varvningen var man skulle springa så det var flera lag som sprang in i målfållan istället, vilket jag också gjorde. Men jag sprang lite väl långt och passerade precis mållinjen, vilket man inte får göra.

– Det var lite osäkert där ett tag efter målgång, men arrangörerna tog på sig det att det var otydligt så det var ingen fara, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

– Så otroligt glad över att få ta hem det här guldet tillsammans med de andra tjejerna, säger hon.

Dominerade från start

Damernas stafett började lovande. Emma Johansson gjorde strålande vägval och när hon lämnade över till Helena Jansson fortsatte hon på den inslagna vägen. När Tove Alexandersson sedan sprang slutsträckan hade hon nästan två minuters försprång till tvåan, vilket hon aldrig tappade.

Suveräna ”Guld-Tove” sprang komfortabelt hem segern två minuter och 41 sekunder före tvåan Ryssland. Guldtorkan är därmed över – det var nämligen 13 år sedan Sverige sist vann damstafetten på VM.

Vann medaljligan

Sveriges målsättning inför mästerskapet var sex medaljer, varav tre guld.

I och med damernas avslutning blev det sju medaljer, varav fyra guld och tre brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.