Orienteringskontroll och orienterare. Arkivbild. Foto: BILDBYRÅN

Efter fuskanklagelserna – IOF inför utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella orienteringsförbundet utreder just nu kinesiska löpare för att ha fuskat i världscuptävlingarna i Kina i oktober.

Oavsett utfallet av utredningen kommer IOF att införa en obligatorisk utbildning för att man ska få sin licens.

– Vår målsättning är att ha det igång inför nästa säsong, säger IOF:s generalsekreterare, Tom Hollowell till SVT Sport.

Under världscuptävlingarna i Kina var det två doldisar som gjorde väldigt framstående prestationer och fick många att höja på ögonbrynen. I sprinten vann Shuangyan Hao på damsidan och Li Zhuoye slutade trea i herrsprinten. Ärendet utreds nu av IOF:s etiska kommitté.

– Det var vår president som önskade att etiska kommittén skulle kolla på det här för att utreda om något har hänt eftersom det varit mycket snack om det här i sociala medier och i övrigt. Jag vet inte mycket mer än det.

Den 2 december kommer nästa möte att äga rum där beslut ska tas om IOF ska gå vidare med ärendet eller inte. Oavsett utfall kommer alltså IOF vidta åtgärder inför nästa säsong.

– Alla tävlande måste finnas i vårt system för atleters licenser, som de måste ha för att delta i VM och världscuptävlingar. Det vi tänker oss är att det ska kopplas till en fair play-utbildning som alla måste tillgodose innan de kan få en licens. Det kommer bli en webbaserad utbildning, vi har idag en liknande för antidopning.

Omöjligt att säkerställa hela området

Några andra åtgärder för att motverka denna typ av fusk finns det idag inga planer för.

– Det är omöjligt att säkerställa helt. Ett långdistanslopp på VM har ett tävlingsområde på kanske 15 kvadratkilometer. Hur ska man försäkra sig över en treårsperiod att ingen är i området och springer eller tränar? Det är ganska omöjligt. Vi kan inte sätta upp säkerhetskameror eller patrullera i tre år. Det är bristen med idrotten, om man säger så.

Dessutom är det oklart om några tävlingar kommer äga rum i Kina i framtiden.

– Vi har igång diskussionen vad som händer för dem (Kina). Vi måste först reda ut lite vad som hänt och hur vi ställer oss till det. Men det är en diskussion som pågår. Det har inte tagits något beslut ännu, det är en framtidsfråga. Det som är mest synd är att det här har skadat sporten i Kina.

ARKIV: Tove Alexandersson byter vintersport (14 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.