SVT sänder VM i orientering. Foto: SVT Grafik

Expertens guide till orienterings-VM: ”Sverige har guldchans i alla stafetter”

Uppdaterad
Publicerad

VM i orientering i tjeckiska Doksy har börjat på bästa sätt för svensk del med tre VM-guld. SVT sänder mästerskapet, där Sverige och Schweiz väntas göra upp om segern i medaljligan.

– Sverige har guldchans i alla stafetter, säger SVT:s expert Mats Troeng.

Sveriges VM-trupp är en blandning av rutin och nytt blod. Bland de fjorton löparna finns sju tidigare VM-medaljörer och fyra debutanter.

Stora guldchanser i stafetterna

Faktum är att Sverige är regerande världsmästare i alla tre stafettformerna.

– Guldchans finns i alla stafetterna – mixedstafett i sprint, samt dam- och herrstafett i skogen. Det återstår att se hur lagen formeras. Förbundskapten Håkan Carlsson har förmånen att kunna plocka de formstarkaste namnen ur en bred trupp, säger SVT:s expert Mats Troeng.

”Tove favorit i alla lopp”

Den starkast lysande stjärnan i truppen, och i hela orienteringsvärlden, är givetvis Tove Alexandersson.

– Tove sprang hem två guld på sprint-EM i Schweiz för en dryg månad sedan utan att vara formtoppad. Nu är hon framme vid säsongens stora mål, förberedd, och främsta favorit i alla lopp hon startar i. Vid sidan av Tove har Sara Hagström nått en ny nivå i karriären och gör nu intressanta starter. Lina Strand och Karolin Ohlsson är hopp främst på sprint. 19-åriga framtidsnamnet Hanna Lundberg är redo för stordåd om hon får chansen, säger Troeng.

”Obegripligt lång tid”

Det har gått hela 26 år sedan en svensk herrlöpare tog VM-guld på en individuell skogsdistans.

– Det är obegripligt lång tid med tanke på Sveriges dominanta ställning inom orienteringen. Tyvärr tror jag att sviten förlängs. Gustav Bergman och Emil Svensk har möjligheten att motbevisa mig, men Svensks chanser är störst på sprinten och Bergman är vassare i nordisk terräng, säger Mats Troeng.

Mats Troeng om distanserna på VM

Skogsstafett, damer

Känslan är en ny duell mellan Sverige och Schweiz. Norge, Finland och möjligen Tjeckien bör göra upp om övriga medaljer.

Skogsstafett, herrar

Vidöppet. Norge och Schweiz har de bästa lagen på papperet. Sverige, Finland, Frankrike och Tjeckien är marginellt distanserade i teorin. I praktiken vinner det lag som maximerar prestationerna sträcka för sträcka.

Långdistans, damer

Frågan är vem som tar silver bakom Alexandersson. Den senaste VM-långdistansen vann hon med sex minuter. Aebersold och Benjaminsen är återigen heta medaljkandidater. Hagström och starka långdistansaren Lisa Risby är svenska outsiders.

Långdistans, herrar

Olav Lundanes har liksom Tove Alexandersson fyra raka VM-guld, men Lundanes dras med skadebekymmer och formstarke Fosser kan mycket väl iscensätta ett norskt tronskifte. Kyburz tillsammans med veteranen Daniel Hubmann är de välförberedda schweizarnas starkaste namn. Varningsflagg hissas för hemmanationens Vojtech Kral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.