Simone Niggli. Foto: Bildbyrån

Förra världsstjärnan Simone Niggli, 43, tog stafettskalp mot Sverigeeliten

Uppdaterad
Publicerad

Simone Niggli avslutade karriären 2013 efter 23 VM-guld och 10 EM-guld. Men än kan den 43-åriga schweiziskan.

I dag var hon med i Tisarens överlägsna seger i elitstafetten i Hälleforsnäs.

– Jag hade svårt att sova för att jag var så nervös. Men jag är väldigt nöjd med min insats, säger Niggli till Orienteringsmagasinet.

Den här helgen var tanken att orienteringsklassikern Tiomila skulle ha avgjorts. Men när tävlingen ställdes in arrangerades det i stället en elitstafett för landets bästa orienterare i Hälleforsnäs. Sex sträckor – tre på natten och tre i dagsljus.

Och det blev en överlägsen seger för Tisaren från Hallsberg. Lilian Forsgren gjorde en stark tredjesträcka och skickade ut Simone Niggli, 43, i ledningen med hela nio minuter.

Schweiziskan visade att takterna fortfarande sitter i och utökade försprånget till över tolv minuters ledning före IFK Göteborgs danska Miri Thrane Ödum. Josefin Tjernlund kunde sedan defilera på sista sträckan – landslagslöparna Sara Hagström, IFK Göteborg, och Lina Strand, Göteborg-Majorna, sprang i mål över 16 respektive 19 minuter efter.

– Det var väl ingen superstabil insats av mig på sistasträckan, men jag tycker att det var utmanande att gå ut med en sådan ledning. Det var en press som jag inte var van vid. Jag är mer van vid att jaga, säger Tjernlund.

Bröderna Svensk vann herrklassen

Herrstafetten vanns av Stora Tuna, där fyra av de sex sträckorna löptes av fyra bröder. Jesper, Joakim och Viktor Svensk sprang sträckorna 2-4 och Emil Svensk avslutade. Han gick ut i stor ledning på sista sträckan och tappade visserligen men kunde ändå säkra segern drygt fem minuter före Ravinen och IFK Göteborg.

– Det var ju inte så mycket folk i skogen, så det kanske inte blev den där riktiga stafettkänslan. Det allra roligaste var att sitta och följa spänningen via gps i går kväll, säger Emil Svensk.

ARKIV: Simone Niggli flyttar till Sverige (26 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.