Foto: SVT

Lysande insats av Bergman gav Sverige guldet i mörkret

Uppdaterad
Publicerad

Regnet vräkte ner och åskknallarna mullrade medan mörkret sänkte sig. Gustav Bergman passade på att göra en lysande favorit i repris och knäcka Norge på den sista sträckan och försvara det gyllene stafettguldet för Sverige.

– Det var kul. Jag hade ett bra lopp hela vägen. Efter knappt halva loppet sprang jag förbi Eskil, skönt att han inte tog min rygg direkt, och vid varvningen hade jag en minuts ledning så det kändes ganska lugnt, säger Bergman till SVT Sport.

Det var flera löpare som använde pannlampor och somliga partier i skogen fylld av sandstensbranter låg i mörker.

– Direkt efter starten var det väldigt mörkt och jag hann tänka att jag gjorde bort mig som inte hade pannlampa men det var inga problem sedan, säger Bergman.

Bergman fick vända i ett par mörka skrevor på slutet och såg stressad ut men kunde storma mot ett nytt stafettguld. Han togs emot av William Lind och Albin Ridefelt och tillsammans sprang de jublande över mållinjen. Norge var nästan minuten efter som tvåa.

Bergman gick ut 59 sekunder efter på sista sträckan

William Lind skickade ut Gustav Bergman som trea på den sista tredjesträckan. Han fick gå ut nästan en minut efter Norges Eskil Kinneberg (tävlande för faluklubben OK Kåre) som fått försprånget efter ett närmast felfritt lopp av Kasper Fosser.

– Det var ett bra lopp även om jag var lite seg i början. Blev lite darrig när jag kände att vi var i täten. Jag tappade Kasper på ett vägväl på slutet. Det är sjukt mörkt och jag förstår de som använder pannlampa, säger Lind efter sitt första lopp i VM.

Stafetten inleddes klockan 18.25.

Ridefelt med nytt blodvite

Albin Ridefelt var 1.35 efter på förstasträckan.

– Jag stökade till det på fyran och blev stressad och slarvade med kartläsningen. Det gick mycket tid och sedan blev det stress men avslutningen var riktigt bra. Det var skönt att se huvudkonkurrenterna Norge och Schweiz också hade det småstruligt, säger Albin Ridefelt som växlade som femma med en blodig haka.

Och som sagt före både Schweiz och Norge. Ruslan Glibov, klubbkompis med Gustav Bergman i OK Ravinen från Nacka, växlade först för Ukraina som toppat sitt lag. 

 – Jag drog i någon gren på slutet men det var betydligt lindrigare än förra loppet så det är ingen fara. Jag tänkte inte alls på benet utan det var helt lugnt, säger han om sitt blodvite och den djupa sårskadan från tisdagens medeldistans.

Resultat herrstafett, Hermanky, Tjeckien:

1) Sverige (Albin Ridefelt, William Lind, Gustav Bergman) 1.53.06

2) Norge (Gaute Steiwer, Kasper Fosser, Eskil Kinneberg) + 0.51

3) Schweiz (Martin Hubmann, Florian Howald, Matthias Kyburz) + 2.00

4) Finland (Miika Kirmula, Elias Kuukka, Olli Ojanaho) + 2.22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.