Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Max Peter Bejmer skrällde med andraplats i orienteringens VC-avslutning

Uppdaterad
Publicerad

När herrarnas långdistans avslutade världscupsäsongen i orientering, var det varken Gustav Bergman eller Martin Regborn som glänste från svenskt håll.

Istället stod Max Peter Bejmer för sitt bästa individuella VC-lopp hittills i karriären och sprang i mål på en andraplats. Efteråt skrek både han – och förbundskaptenen Anneli Östberg – högt av glädje.

Max Peter Bejmers lopp växte för varje mellantid och när svensken väl gick i mål hade han skaffat sig en ledning på hela 1 minut och 24 sekunder till närmast placerade Simon Imark.

– Jag är riktigt nöjd, med gårdagens lopp i ryggen där jag ville för mycket och sprang ifrån min egen orientering, att jag kunde fokusera om och hålla hela vägen in på en så här lång långdistans är sjukt härligt, säger Bejmer till det svenska orienteringsförbundet. I går blev han 35:a på medeldistansen.

”Har inte sett mig som en bergsget”

– Det är en riktig skräll på gång, konstaterade SVT:s kommentator Jacob Hård. 

Direkt efter målgång ramlade Bejmer ihop på marken, men sträckte samtidigt händerna i skyn och skrek nöjt. I bakgrunden hördes förbundskapten Anneli Östberg stämma in i glädjesången. Nästa år går VM i Schweiz så det var ett fint genrep som Bejmer fick till.

– Jag har inte sett mig som en bergsget som är bra på att klättra men det svarade bra på hög höjd så det känns bra, säger Bejmer.

Inget kunde stoppa rutinerade Hubmann

Men något segervrål blev det inte. Veteranen Daniel Hubmann var snäppet vassare i den schweiziska hemmaterrängen och spurtade i mål 31 sekunder före sin svenske konkurrent.  

Andraplatsen är trots det IFK Göteborg-löparen Max Peter Bejmers hittills bästa individuella resultat på internationell nivå i karriären. Sedan tidigare har han en femteplats från sprint-VM 2021 som främsta merit.

– Han är ju något av en late bloomer. Fyller 30 i år och slog sig in i landslaget så sent som 25, 26-åring. Han har haft en lite krokigare väg till toppen och har bland annat studerat i USA där han satsade på löpning på collegenivå, säger SVT:s expertkommentator Mats Troeng. 

På tredjeplatsen slutade årets segrare av den totala världscupen, norrmannen Kasper Harlem Fosser som var 48 sekunder efter segrande Hubmann.  

Ingen blågul förhandsfavorit bland topp fem

För de svenska löparna i toppen av VC-totalen blev det en tyngre avslutning på säsongen i Davos.  

Martin Regborn (andraplats i totalen) slutade på en 11:e plats i dagens tävling, Gustav Bergman (tredjeplats i totalen) på en 18:e plats och Emil Svensk (fyra i totalen) på en sjundeplats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.