Tove Alexandersson jublar vid målgången. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-guld för Tove Alexandersson

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera silver och brons fick Tove Alexandersson äntligen vinna karriärens första VM-guld inför hemmapubliken i Strömstad/Tanum. 23-åringen var helt utpumpad när hon ramlade över mållinjen på medeldistansen. ”Jag är verkligen helt slut” säger en lycklig världsmästare till SVT Sport.

Två år i rad har det blivit svenskt VM-guld i medeldistans genom Annika Billstam. Men eftersom hon nu har avslutat karriären är det Tove Alexandersson som fått bära förväntningarna på sina axlar inför hemma-VM.

Därför var det kanske inte så konstigt att 23-åringen från Borlänge inledde loppet lite osäkert med ett misstag redan på en av de första kontrollerna.

– Jag sprang lite snabbt i början, gjorde en miss på tredje kontrollen och tappade flytet, berättar Alexandersson för SVT Sport.

– Jag gick på lite för hårt så jag var totalstum redan efter en tredjedel av banan. Efter varvningen var det ganska långt kvar och jag var totalt slut men kämpade på och försökte hålla fokus på orienteringen.

”Är verkligen helt slut”

Och det lyckades hon med. Trots att norskan Heide Bagstevold tog in nästan en halvminut från förvarningskontrollen in till mål, lyckades hon hålla undan och vinna med 35 sekunder.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är verkligen helt slut och fick kämpa mentalt för att hålla ihop det.

Kändes det som du trodde att vinna VM-guld?

– Det var kanske inte den känslan ute i skogen som jag hade drömt om men nu känns det helt fantastiskt. Jag är så glad att jag bet ihop mentalt.

Överraskningen var Emily Kemp, Kanada, som gjorde ett kanonlopp och ledde mer än halva banan. Men Kemp tappade på slutet. Trots att hon var på silverplats vid förvarningen fick hon nöja sig med fjärdeplatsen – 15 sekunder efter bronsmedaljören Natalia Gemperle, Ryssland.

– Det kom inget syre till hjärnan och jag tror att min orientering kanske blev lidande. Jag gav allt så jag måste vara nöjd med det, säger Kemp till SVT Sport.

Jansson stukade foten

För Helena Jansson, världsmästare på just medeldistans 2011, blev det en tung dag. 30-åringen hade medaljkänning vid passeringen efter 1,1 km men stukade foten, rasade till 16:e plats och haltade rejält när hon lämnade målområdet. Vad det innebär för fortsättningen av VM, med långdistans på torsdag och stafett på lördag, är i nuläget oklart.

När Alexandersson får en fråga om långdistansen på torsdag skrattar hon.

– Det är jättetur att det är en dag emellan, mina ben är slitna. Jag tror att med en dags vila ska de kunna bli snabba till långdistansen igen.

Resultat, VM medeldistans damer

1 Tove Alexandersson, Sverige 33.57

2 Heidi Bagstevold, Norge +35

3 Natalia Gemperle, Ryssland +38

16 Helena Jansson, Sverige +3.11

23 Emma Johansson, Sverige +4.15

26 Anna Bachman, Sverige +4.44

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.